Фестивалът "София диша" продължава и тази неделя, 12 август. Словото ще зове от улица "Ангел Кънчев", където акцент на второто издание за месеца е литературата.

Между 16 и 22 ч. участници и посетители заедно ще организират публично четене, ще бъдат представени някои интересни български автори, ще има литературни игри и изненади. "София диша" се реализира със съдействието на Столичната община и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

Специално за Литературния ден на "София диша" Лидия Кирилова, основателката на Handmade crew, ще разкрие и литературните си таланти. Тя, заедно с други млади поети (повечето лауреати на младежкия конкурс за поезия "Веселин Ханчев") ще представят

изненадващ литературен пърформанс,

за който отсега е известно само, че ще включва верижно четене на кратки откъси от книги, повлияли на литературните вкусове и личностното развитие на участниците: Николай Трайков, Мартин Колев, Златина Димитрова, Андриана Спасова, Гергана Панчева. Те ще представят и своя "Офис за поезия", а Мартин Колев ще гледа на карти на посетителите и ще предсказва бъдещето им в стихове.

Петър Чухов ще представи проекта си "Поетически трубадурски двубои". Той цели да събере на едно място автори, които иначе трудно биха могли да се срещнат на литературни четения или по страниците на периодичните издания. Поетите ще участват в своеобразно състезание, а публиката ще определи победителя. Ще се раздават и множество награди.

В детството ще ни върне инициативата "Игри без играчки"

На "Ангел Кънчев" ще бъдат направени демонстрации на игри на открито: "Пиян морков", "Царю честити", ластик, скачане на въже, игра на държави, дама и др. Ще се раздават книжки с правилата на игрите с много илюстрации. 

Почитателите на книгите игри ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с двама от най-известните автори в бранша: Джордж М. Джордж (Георги Миндизов) и Ейдриън Уейн (Александър Александров). Всеки ще може да участва и в организираните от Knigi-Igri.net дебати по темата, както и да присъства на

представянето на новата книга игра "Калоян"

В рамките на неделния литературен следобед от онлайн пространство за лично творчество Otkrovenia.com ще представят библиотека от реализирани проекти (стихосбирки, романи) на творци от уебсайта. В импровизираната гостна ще можете да отдъхнете на удобни столове с поезия, проза и подбрана музика от сайта, както и да се запознаете с хората, стоящи зад форум псевдонимите.

В литературния фестивал в неделя активно участие вземат още "Литературен вестник", издателство "Жанет 45", издателство "Кибея", както и Британският съвет, който отбелязва 200 години от рождението на Чарлз Дикенс, представяйки малко известни факти за живота и творчеството му. 

"Жанет 45" пък ни запознава с японката Рин Ямамура,

която ще покаже своите картини и ще помогне на всеки малък или голям посетител на "София диша" да нарисува своята "Азбука на любовта". Издателството ни среща също с поетесата Мирела Иванова и "Любовите ни" - юбилейна антология, събрала най-доброто от богатия й творчески път.

Издателство "Кибея" организира среща с консултанта на Веселин Топалов д-р Владимир Бостанджиев и книгата му "Живият ум", посветена на процесите за вземане на решения. Издателството представя и Елисавета Александрова - Зангелми, която ще направи медитация с присъстващите на фестивала. 

От "Аз чета" ще ни зарадват с играта, станала популярна в предходното издание на "София диша", размяна на книги, детска читалня - само част от изненадите, които са подготвили от онлайн медия за книги, четене и литература в България.

На снимката горе: София диша на "Шишман", 3 март 2012 г.