С въздействаща реч актьорът встъпи в най-новата си роля - "вестоносец" на световната организация по въпросите на мира, - и дебютира в "Инстаграм"

Думите на Леонардо ДиКаприо при откриването на срещата на високо равнище относно климатичните промени отекнаха по цял свят.

"Заставам пред вас не като актьор, а като загрижен гражданин, един от онези 400 хил. души, които шестваха по улиците на Ню Йорк в неделя - и милиарди други по света, с искане за разрешаване на кризата с климата.

Като актьор аз си изкарвам прехраната, като се преструвам на някой друг. Играя несъществуващи герои, които нерядко решават несъществуващи проблеми. Струва ми се, че човечеството досега е приемало климатичните промени по подобен начин - сякаш са художествена измислица. Сякаш ако се престорим, че промените в климата не съществуват, те ще изчезнат някак от само себе си", заяви петкратният кандидат за "Оскар" от трибуната в ООН.

Всяка седмица ставаме свидетели на природни бедствия, които ни убеждават - климатичните промени са факт, тук и сега, изтъкна холивудската звезда в най-новата си роля на посланик към световната организация.

Можете да влезете в историята или да останете опозорени от нея, обърна се ДиКаприо към над 100 държавници и бизнес лидери от цял свят, които взимат участие в срещата, организирана от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Западните медии припомнят, че актьорът, който на 11 ноември навършва 40, отдавна се е посветил на тази кауза. Той се опитва да дава и личен пример, като кара "Тойота Приус" и електромобил, притежава екологична жилищна сграда в Ню Йорк, а на моменти дори поставя кариерата си в киното на втори план.

Не липсват обаче и напомняния за състоянието му, което се оценява на 220 млн. долара, частните му самолети и наемането на петата по големина яхта в света, собственост на петролен магнат.

Еднакво внимание в медиите тази седмица привлякоха не само посланията му пред ООН, но и неговият дебют в "Инстаграм". Първите снимки в профила му са от срещата в Ню Йорк, с Бан Ки-мун и бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор, както и с колегата актьор Марк Ръфало на митинг, призоваващ за 100% възобновяема енергия.


Сред ораторите бе и президентът Росен Плевнелиев. Пред форума българският държавен глава заяви, че България има за цел постигане на 18% намаление на вредните въглеродни емисии до 2020 г. Той подчерта, че сме синхронизирали и законодателството си с най-високите световни екологични стандарти.

"България се гордее с факта, че 1/3 от територията ни е в НАТУРА 2000, което е ясна заявка, че мислим за нашите бъдещи поколения. България постигна целта, която си беше задала до 2020 г., 20% от произвежданата енергия да идва от възобновяеми източници. Безкрайно съм притеснен от амбицията на български политици да харчат милиарди, без да си дават сметка, че всъщност можем да ги икономисаме, ако инвестираме умно в енергийна ефективност. Най-евтината енергия е спестената енергия. От това, че ще построим нови ядрени централи, ще спечелят група лобисти; от това, че ще направим национална програма за енергийна ефективност, ще спечелят милиони българи", цитира думите му БНТ.

В навечерието на срещата природозащитници протестираха на Уолстрийт срещу финансовите гиганти, които с подкрепата си за вредните индустриални производства се превръщали в главни виновници за негативните климатични промени. Стигна се до намеса на кмета и тежки сблъсъци с полицията.

Същевременно Зеленият фонд на ООН за борба с климатичните промени е събрал едва 2,3 млрд. долара, 1 милиард от които - обещани вчера от Франция, оповести Бан Ки-мун.

Тази сума е твърде далеч от целта, която фондът си постави - 10 млрд. долара до края на годината, а след 2020-а и по 100 милиарда годишно, допълва БНТ. Средствата трябва да подпомогнат бедните държави да въведат възобновяеми източници на енергия и да се справят с последиците от глобалното затопляне.