Нюйоркската легенда в хип-хоп и денс сцена, вдъхновението на Eminem, MosDef, Talib Kweli и Pharaohe Monch – DJ Spinna ще стъпи на сцената през втората вечер на Sozopol Fest.

John Coltrane е познат с преплитането на религиозни преживявания с виртуозни джаз изпълнения. Макар по-слабо, е познат и като невероятен баладист, чиито интерпретации на романтични класики са устояли на изпитанията на времето. Nina Simone е известна с комбинацията от безкомпромисната си социална критика и остроумните си текстове, както и със своите отличителни силни, страстни вокали. Едновременно с това е възпитаник на Julliard специалност пиано...

Понякога големите таланти блестят толкова ярко, че едва успяваме да оценим безграничността на уменията им. DJ Spinna е един от тях.

DJ Spinna (www.djspinna.com) е творец, който се издига над жанрове и ограничения. Един изключителен DJ, продуцент, ремиксатор и музикант, Spinna притежава впечатляваща комбинация от музикални умения. Свежият поглед върху вечните мелодии на соул музиката е негова запазена марка.

Един от първите почитатели на DJ Spinna е продуцентът на The Jigmastas и така Spinna веднага става част от музикалното пано, което вдъхновява гиганти като Eminem, Mos Def, Talib Kweli и Pharaohe Monch. Той продуцира вечните класики "J-Live", "Mr. Complex" и "The Polyrhythm Addicts", както и си сътрудничи с хип-хоп легенди като Sadat X & Grand Puba от Brand Nubian, Masta Ace, Guru и The Jungle Brothers. В същото време DJ Spinna изгражда репутацията си на сериозен ремиксатор, преработващ хитове на имена като De La Soul, Das EFX и MC Eiht.

Наскоро той ремиксира дуетът на Mary J. Blige и George Michael, както и парчето на Michael Jackson "We’re Almost There", издадено от Motown Records. Spinna продължава да експериментира с парчета на Donald Byrd, Eddie Kendricks, Betty Carter, Roy Ayers, Al Jarreau и Stevie Wonder. Работи за 4 Hero, Brand New Heavies, J Dilla Bred Platinum Pied Pipers, Bay Area Songstress Goapele и презокеанския дует Les Nubians. Spinna успява да остави и незаличим отпечатък върху хаус музиката със своя световно известен ремикс на "Days Like This" на Shawn Escoffery.

Епохалния му солов албум "Here To There" е издаден от BBE Records и го вдъхновява през 2003 година да основе свой собствен лейбъл - Wonderwax, който се превръща в дом както за много соул денс музиканти, така и за достойните постижения на съвременни имена като Rich Medina, Lady Alma, Blaze, The Free Radikalz и Selean.

Докато трупа сингли и фенове, DJ Spinna успява да изгради репутация и на DJ от световна класа. Той е част от неколцината DJ-и, които са уважавани както за хаус миксирането си, така и за традиционния си грамофонен хип-хоп. С тази рядка комбинация от умения DJ Spinna разтърсва сцената от Исландия до Дубай, от Израел до Австралия, от Южна Африка до Япония и разбира се – САЩ и Европа. Познат заради въображение, техничност, поведение на сцена и влияние върху публиката, DJ Spinna участва на най-престижните събития и фестивали в света в съучастие с модерни светила като Gilles Peterson, Jazzanova, Joe Claussell, Bugz In The Attic, Osunlade, Q-Tip, Jazzy Jeff, Kenny Dope, DJ Clark Kent, Keb Darge, DJ Scratch (EPMD), DJ Shadow & Cut Chemist.

Вероятно обаче няма изпълнение, което може да се сравни с трибют партитата на DJ Spinna за Stevie Wonder, на които заедно със своя приятел и сътрудник Bobbito Garcia, Spinna води публиката на епично пътешествие през музиката, създадена, вдъхновена и записана от Стиви. От самото начало в Ню Йорк през 1999, WONDER-Full е обиколил внушителен брой места по целия свят от Лос Анджелис, Сан Франциско, Филаделфия, Лондон, Амстердам, Стокхолм до Токио. Самият Stevie Wonder изказва своята признателност като не само се появява, но и участва в after партитата на WONDER-Full през 2007 и 2008. Докато събитието се превръща във феномен, DJ Spinna и неговият сътрудник Bobbito компилират две трибютни CD-та с музика на Stevie Wonder: "The Wonder Of Stevie" и "Wonder Wrote It". Затова не е изненада и че DJ Spinna е ангажиран да ремиксира парче от албума на Stevie "A Time To Love" от 2005. Ремиксът на Spinna на "My Love Is On Fire" представлява истински денс груув, който допълва сладко-горчивия соул на оригиналното парче на Stevie и помага за привличането на едно цяло поколение слушатели на една от живите соул легенди. Наскоро DJ Spinna дори излиза на една сцена със Stevie по случай 140-тата годишнина на Harper’s Bazaar в Ню Йорк.

Но нещата не приключват със Stevie. DJ Spinna е и маестрото зад един друг глобален успех от 1999. Soul Slam: Prince vs. Michael Jackson е музикално шоу на двете икони на соул и поп музиката, което се осъществява по безброй дансинги от Торонто до Токио. Всъщност, посетете Ню Йорк през който и да е месец на годината, и ще откриете поредица от тематични партита на DJ Spinna, по време на които той превръща каталога на някой от основоположниците на соул музиката в едно незабравимо денс преживяване. Тази дълбочина на музикални познания е спечелила на DJ Spinna една репутация, която надхвърля света на музиката. Тази репутация го води до безброй престижни участия, включващи DJ-ски сет на една сцена с Erykah Badu, участие с Nona Hendryx (Labelle), изготвяне на саундтрака за Бялото парти на Ashford и Simpsons в частното им имение през 2005, както и участието му в годишното трибют парти на Spike Lee “Brooklyn Loves Michael Jackson” в Prospect Par, Ню Йорк от 2009 година насам.

Най-успешните диджеи и продуценти обикновено избират един жанр, с който да работят. Малко имат способността на DJ Spinna да се справят с голямо разнообразие от стилове със същата интензивност, познания и умения. 

DJ Spinna е на Sozopol Fest, къмпинг Градина, 29-30 юни.

Билети