Великата китайска стена, за която досега се знаеше, че е дълга 8850 км, се оказва близо три пъти по-дълга - 21 196 км., съобщават местните медии, цитирани от световните агенции.

През 2007 година Държавната агенция по културноисторическото наследство в Китай предприема изследване, според което общата дължина на Великата китайска стена е почти три пъти по-голяма от известното до момента. 

Огромната разлика се дължи на археолозите, които измервали само частите, които били построени по време на династията Мин (1368-1644 г.).

В последните данни обаче са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история. На много места учените са открили само основите на съоръжението в резултат на естественото остаряване от земетресения, наводнения и бури, но и от човешки фактори като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои участъци в земеделски площи.

От времето, когато са строени, до сега едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид. Други 74% са със сериозни увреждания.