66-ият сезон в холандските градини Койкенхоф започна с първия ден на пролетта и е посветен на 125-годишнината от рождението на прочутия художник

Една от най-големите атракции в Холандия - цветните градини Койкенхоф (Keukenhof.nl), отвори врати за посетители в първия пролетен ден за 66-ия си пролетен сезон, който е посветен на 125-годишнината от смъртта на художника Винсент ван Гог.

7 млн. стръка лалета, нарциси и зюмбюли, засадени на ръка, цъфнаха и тази година върху повече от 30 хектара площ. Паркът тази година предлага и специална тематична изложба, която проследява историята на "лалеманията".

Един от потомците на художника - Вилем ван Гог, коментира, че се гордее с популярността на парка и своя роднина както сред туристите, така и сред самите холандци.

До 17 май, когато пролетният сезон в Койкенхоф приключва, там очакват 800 хил. посетители от 100 държави, а на 25 април е традиционният цветен парад.

Образът на Ван Гог е пресъздаден с мозайка от хиляди лалета, чиито луковици са подредени в пръстта още през есента върху на 250 кв. м. 

"Селфи" градината също е вдъхновена от неговите автопортрети, но в по-съвременна обстановка. Освен 15-те километра алеи, 20-те цветни инсталации на закрито също са подходящ фон за фотосесии.