Подготвяната мярка е в отговор на отказа на Вашингтон да върне собствеността на руското посолство, което е под арест от миналия декември

Москва може да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка срещу конфискуването на руска дипломатическа собственост в САЩ, съобщава в. "Известия", позовавайки се на източници в руското Министерство на външните работи.

Друга възможна мярка е възбрана върху обекти на американска собственост в Русия.

От Кремъл оправдават евентуалните мерки с решението на Вашингтон да не връща собствеността на руското посолство, което е под арест от миналия декември.

Този въпрос така и не намери решение по време на на срещата между президентите Путин и Тръмп в Хамбург. Тогава САЩ не са представили план за регулиране на дипломатическата криза.

Според източника, цитиран от изданието, решението на САЩ принуждава Русия да отговори реципрочно - да върне около 30 американски дипломати, работещи в Русия, и да въведе ответни санкции спрямо американската собственост в Русия. Москва не би искала да предприема подобни мерки, но и не може да остави без отговор неприятелските действия на Вашингтон, отбеляза още източникът.

"Има предварителна договореност за среща между зам-министъра на външните работи Сергей Рябков и първия зам-държавен секретар Томас Шенън. Ако компромис не бъде постигат и на нея, ще ни се наложи да отидем на подобни мерки“, каза източникът.

В Москва разбират, че кризата е оставена в наследство от администрацията на предишния президент Обама, но и Доналд Тръмп не направи необходимото за нейното регулиране.

Източник: "Известия"