През последните две десетилетия българите се превърнаха в една от най-застаряващите нации с жизнено равнище конкуриращо се в международните изследвания и класации с това от държавите от Третият свят

Демографската катастрофа е налице, въпреки че рядко темата намира място в медиите и, почти никога, не присъства в политическите дебати, държавата няма стратегия по въпроса. Когато все пак някой политик повдигне въпроса всичко се свежда до прокламирането на "желание за справяне с проблема".

.Няколко милиона българи се превърнаха в "икономически бежанци", отлитащи от Терминал 2, за да търсят нормални условия за живот, достойно заплащане и шанс за професионално развитие в нормалните държави

Вече се усеща не достигат на кадри, а прогнозите категорично показват, че след около 15-20 години в България ще има сериозен недостиг на лекари и учители. Още сега се вижда окаяното състояние на фалиралата здравна система, влошаващото се качество на образованието. 

Виж още: До 15 години България може да остане без лекари

Без нормално образование, залети от леки наркотици и алкохол едно от последните поколения млади българи ще бъде тотално неподготвено. Около 30-40% от всички младежи, учащи се в момента, могат да бъдат качествени кадри, но те най-вероятно ще побързат да напуснат България, както вече направиха близо 3 млн. наши сънародници. 

Казано по друг начин, нашата страна функционира във все по-тесен ракурс – технологически, икономически, интелектуален, а най-вече социален, именно заради недостиг на човешки ресурси в количествен и качествен смисъл. Това ни дава правото да твърдим, че става дума не за демографска криза, за каквато говорят редица други изследователи, а за демографска катастрофа.

Досега вече сме изгубили поне 50 млрд. лв., тоест сме ги "подарили" на държавите, в които българите най-често емигрират. Това е така, защото България е влагала пари в образованието на тези хора и грижите за тях, след това те са избрали да живеят в по-развитите държави, а източването на интелектуалната банка на България е най-голямата загуба за страната. 

Съвсем скоро, до 2025г. според Световната банка всеки четвърти гражданин на България ще бъде от ромския етнос. През 2046 г. вече почти половината българи (46%) ще са пенсионери. Това означава, че за да функционира държавата, което ще е много трудно и поради лошото състояние на пенсионната реформа, ще трябва да "внасяме" чужденци. Така че съвета на един холандски експерт, който съветваше едно от правителствата на прехода "Внасяйте китайци и евреи" отдавна не звучи като безвкусна шега.

Виж още: Tърся си работа като ром

По последни данни на Евростат България е най-бедната страна в ЕС. Половината от българите, според проучването, живеят в крайна бедност, трайни лишения, заплаха от социално изключване. 53% от пенсионерите живеят също в условия, под минималния праг за достоен живот. 

Битовата престъпност също е голяма. Можем да заключим, че в момента се движим с бясна скорост надолу, а сгромолясването на държавата ще е най-късно около 2060 г

Практически България е фалирала, не е привлекателна за инвеститорите, а тези които все пак инвестират в България трудно могат да бъдат наречени инвеститори, за което сами сме си виновни. 

Скорошно проучване например показа, че България е на челно място по добив на злато в цяла Европа. Компаниите, които добиват златото обаче прибират около 97% от него

Поради геополитическяи натиск над България от Русия и от САЩ, най-вече заради географското ни положение, България е принудена да "угажда" и на двете велики сили. В противен случай всяко правителство може да си отиде много бързо. Ясен пример е кабинета "Орешарски", който не падна заради нелепото назначение на господин Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а именно заради геополитическите интереси на САЩ и Русия в българската енергетика

Виж още: Най-щастливите хора в света живеят в...

Енергетиката също е в колапс. Темата за ЕРП-тата и никнещите като гъби "зелени" са само края на историята. Унищожаването на българската енергетика започна още преди приемането ни в ЕС, за да се избегне възможността България да се превърне в енергиен център на Балканите.

Членството в ЕС и НАТО не беше доброволен избор. След падането на комунизма и договора между Запада и Русия България се оказа обезоръжена, заради условията на НАТО, оголена срещу съседна Турция, която сега става все по-авторитарна под хватката на ислямиста Ердоган, и обградена от държави-членки или кандидати в НАТО и ЕС. 

За България нямаше никакъв избор да бъде, както беше Украйна доскоро например, държава с извънблоков статут. А нашата държава има подобно геополитическо разположение както Украйна – между Европа (Запада) и Русия и тя не може да избира само един партньор, винаги когато държавата доброволно или под натиск приеме да бъде марионетка на единия или другия блок тя ще е губеща. Историята го е доказала много пъти. 

България обаче не може да си позволи да избира, нито пък да води самостоятелна външна политика. Практически ние нямаме такава. Оттук идват рисковете за националната сигурност, безхаберното приемане на всякакви условия от глобалните процеси, които са в ущърб на собствената ни страна, но в интерес на някой от т.нар. наши "партньори" и прочее. Съвсем скоро България ще се превърне в една голяма военна база на НАТО и Турция, просто територия.

Всичко рухва – образование, здравна система, енергиен сектор, икономика. Дълговете ще растат, БВП ще става все по-нищожен. По брутен продукт България вече е след държави като Колумбия, Южна Африка, Ботсвана и Суринам. 

Фактически България не произвежда почти нищо, а разчита предимно на туризма, превръщайки се в евтин бордей за бедняците на Запада и руснаците. По-богатите от тях пък изкупуват земи и имоти на безценица. 

Източник: alterinformation.wordpress.com