В лондонския музей на изкуството и дизайна "Виктория и Албърт" показват уникални дрехи от нишки, събирани в Мадагаскар

Облекло от... паякова коприна ще бъде изложено от 25 януари до 5 юни в една от залите на музея "Виктория и Албърт" (VAM.ac.uk) в Лондон.

Един от експонатите е брокатен шал, за чиято направа са използвани нишки от 1,2 милиона женски паяци от вида златнокълбест тъкач (Nephila madagascariensis), разказват организаторите.

За първи път пред публика се показва и уникална ръчно бродирана наметка, завършена от Саймън Пиърс и Никълъс Годли през 2011 г.

Твърди се, че в света има само две дрехи, направени от такава коприна. Материалът е събиран в планините на Мадагаскар, а целия процес отнел осем години.

Местните хора също намирали приложение на тези мрежи, но в риболова - те събирали мрежата на топка и я мятали във водата, където тя се разгъва сама.

Колкото до паяците, само туловището на женската от този вид, наричан още златен тъкач, може да бъде с големина около 5 см. Златиста е не окраската му, а мрежата, която плете - и тя достига в основната си част 1 метър в диаметър.

Уникатите са били показвани и в Американския природонаучен музей (AMNH), а страницата за изложбата съдържа подробности за технологията - разработена преди повече от 100 години от френски мисионер в Мадагадкар.