Кино от Близкия Изток и Северна Африка.

Ако си търсиш едно по-различно преживяване днес, ти предлагаме съвсем обичайно действие - отиди на кино. Но вместо съвсем обичаен американски екшън, посети прожекция от програмата на "Цветята на корана".

"Цветята на корана" е събитие за почитателите на ориенталското кино. Мини фестивалът се провежда за четвърта година у нас в рамките на около две седмици. 

В програмата му днес са включени три филма - "Миктофонът", Египет (2010), "В очакване на Пазолини", Мароко/Франция (2008) и "Мирал", Франция/Израел/Италия/Индия/Палестина (2010).

"Мирал" - Режисьорът на „Преди да падне нощта” и „Скафандърът и пеперудата” представя историята на Хинд Хюсейни, създала сиропиталище в Йерусалим през 1948-ма. Първоначално в сградата са настанени 55 сираци, оцелели в клането при Дейр Ясин и оставени на произвола на съдбата. Скоро децата в приюта надхвърлят 2000. Сред тях е и Мирал, която губи майка си при израело-палестинския конфликт. По-късно Мирал е назначена да преподава в бежански лагер, където се влюбва в Хани – политически активен младеж, който ще промени живота й. 

Сред актьорския състав изпъкват имената на Фрейда Пинто и Уилям Дефо. 

23 януари 2012, понеделник,18:00 часа, Червената зала, Червената къща  

"В очакване на Пазолини" е френско-мароканска комедия, която ни запознава с Тами, продавач на сателитни чинии, участвал веднъж като статист във филма на Пазолини "Едип цар", заснет в Мароко. 20 години по-късно в града отново пристига италиански киноекип и Тами решава, че отново ще види приятеля си Пазолини. Докато очакват италианските гости, жителите на града изпадат в редица комични ситуации. 

23 януари 2012, понеделник, 19:00 часа, Eurocinema

"Микрофонът" разказва историята на Халед, който се прибира в родна Александрия след дълги години отсъствие, за да се помири с баща си и да спечели пак момичето, в което е влюбен. И двете каузи обаче изглеждат обречени. Докато разплита душевните си драми обаче, момчето обикаля града, сблъсква се с улични музиканти, които драскат графити и продават по-различен облик на града. 

23 януари 2012, понеделник20:00 часа, Червената зала, Червената къща 

Пълната програма на "Цветята на корана" виж тук