В съдебната система е необходима реформа, която да прочисти кадрите, на които не може да се вярва, смята бившият председател на Върховния административен съд

На българите вече им омръзна да нямат вяра в правосъдието и да няма капка справедливост, заяви в интервю за агенция "Фокус" омбудсманът Константин Пенчев.

Според него в съдебната система е необходима реформа, която да прочисти кадрите, на които не може да се вярва. 

Съмненията за манипулация на системата за разпределение на делата в Софийския градски съд

"Софтуерният продукт е последният проблем на съдебната система. Това, че може да работи или не работи, или че може да бъде манипулирана или не програмата, не е нищо опасно. Навремето, когато нямаше компютри, делата се разпределяха от председателите и заместник-председателите с тетрадки по списък, но тогава нямаше никакви съмнения, че някой нагласява делата да отидат при определени съдии. Това означава, че сега ние нямаме вяра в началниците в съдебната система, които разпределят делата и нямаме вяра в някои съдии, които, ако получат съответно "важно" дело, ще го решат по подходящия начин", смята омбудсманът .

"Проблемът отново е с подбора на кадрите и с ръководителите в съдебната система, защото винаги един продукт може да бъде манипулиран. Ние признаваме, че началниците в съдебната система не може да им се вярва и че не може да се вярва на част от съдиите, което само по себе си е ужасно и това е вече проблемът, а не софтуерният продукт", посочи Пенчев.

Според него, волята за реформа в съдебната власт трябва да дойде от политиците, необходими са промени в Конституцията и законите, така че да има един добър подбор на най-добрите и най-почтените магистрати, а не издигане по върховете по начин, по който се е случвало през последните 25 години.

Виж още: Омбудсманът: КТБ не е банка, а черна дупка

Христо Иванов: Висшият съдебен съвет (ВСС) не действа последователно и оставя впечатлението, че се опитва да замаже проблемите

"Нямаме обяснение защо има нередности с разпределението на делото за КТБ – няма нужда да обяснявам колко е важно разпределението на делото за КТБ. Установено беше, че не важат обясненията, които ръководството на Софийския градски съд даде за това. Любимо ми е с този софтуер как натискаш копчето, докато не се падне "правилния" съдия", възмути се правосъдният министър пред Би Ти Ви.

Той посочи, че за тези проблеми се знае още от април 2013 г., когато е представен доклад за проблемите при разпределението на делата, в който участвал и самият той.

"Върховният административен съд установи, че този софтуер, който се ползва в голяма част от българските съдилища, не е защитен и не е мислен да бъде защитен. Ние описахме конкретни начини, по който този софтуер може да бъде манипулиран. Има огромна отговорност на хората, които са си затваряли очите. Те са изправени пред избора ВСС да признае, че си е затварял очите", подчерта правосъдният министър.