Предложението е на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество

Конфискуваните от полицията имения на хора от престъпния свят да не се продават на търг, а да се превръщат в приюти и читалища. Това предлага шефът на Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев, цитиран от "Стандарт".

"По-добре е вместо да се продават на търг отнетите имоти да се превръщат в старчески домове, детски лагери или градини, читалища", обясни Георгиев. Основната причината е, че Комисията е засякла поредица от случаи, в които престъпниците си откупуват отнетото обратно.

Недостатъците на търговете

По закон конфискуваното от държавата имущество се обявяват от НАП на публичен търг, като няма ограничение кой участва в него. Единственото изискване е да се внесе процент от първоначалната цена по сметката на данъчните. По този начин може да участва дори този, от когото имуществото е било отнето.

Също така чрез търговете се дава шанс на престъпниците да изперат допълнително укрити доходи от други престъпления. Друг проблем е, че потенциални купувачи се притесняват да участват в търг за имоти на знакови фигури. Така например никой не искал да купи отнетото от Митьо Очите по Черноморието.

Имотите да стават читалища и приюти

Според Георгиев държавата трябва да намери начин да управлява по-добре отнетите от нея имоти. Комисията предлага вместо да се обявяват на търг, отнетите имоти да стават социални заведения.

"Здравословно е за обществото да види, че имот, отнет от престъпник, се превръща в детски ясли, в дом за стари хора, в читалище. Така става в Италия и други държави, но не и в България, а когато никой не купи даден имот от страх, той се руши и има нужда от скъпа поддръжка. Нас ни боли, защото сме се преборили за тях в съда - а не можем да внасяме промени в законите, но и не бива и да питаме, за да не ни заподозрат в корист. Можем само да се надяваме да се промени законът, който сме призвани да изпълняваме", коментира Георгиев.