Мониторинг на Института за развитие на публичната среда показва, че "Обединени патриоти" са платили най-скъпо за всеки спечелен глас на парламентарните избори

Цената на всеки глас за коалиция "Обединени патриоти" на отминалите парламентарни избори е била най-висока в сравнение със стойностите за останалите партии в НС. Това показва мониторингът на неправителствената организация "Институт за развитие на публичната среда", цитиран от в. "Сега". 

С рекламен медиен бюджет от около 315 хил. лв. всеки от 318 513-те гласа за националистите струва по 0,94 лв. 

Втора в класацията за най-скъп вот е ГЕРБ с по 0,73 лв. за всеки спечелен избирател. Доскоро управлявалата партия на Бойко Борисов е рекордьор по направени разходи за реклама на отминалия вот с общо 810 хил. лв., показва изследването, срещу които тя получи 1 147 292 гласа. 

От формациите, влезли в 44-ото НС, ДПС е трето със 0,72 лв. на глас - 315 976 гласа, спечелени с бюджет от около 230 хил. лв. БСП е четвърта с 0,56 лв. - 955 490 гласа с 531 хил. лв. Най-евтино е спечелила вота си "Воля" на Веселин Марешки - 145 637 гласа срещу 62 хил. лв., или по 0,43 лв. на глас. 

Виж още: Окончателните резултати на ЦИК от изборите

За сравнение на предишните парламентарни избори през 2014 г. "Патриотичният фронт" е направил най-малките харчове за привлечените гласове - по 2,07 лв. на глас. 

Цената е обявена от Сметната палата и е значително по-висока, отколкото показват сметките на "Институт за развитието на публичната среда", защото в нея влизат и всички останали разходи на партиите в предизборната борба, а не само рекламните бюджети. С втория най-евтин вот тогава е бил ГЕРБ, а с трети - Реформаторският блок. С най-скъпия вот през 2014 г. се е отличила партията на Николай Бареков - "България без цензура", следвана от "Атака".

От партиите и коалициите, останали извън новия парламент, на най-висока цена е печелила гласовете си коалицията "Българско национално обединение" - по 7,95 лв. на глас. На последните президентски избори тя издигна за кандидати Митьо Пищова и Радо Шишарката. 

Виж още: Окончателният списък на новите 240 депутати

Следва "Коалиция на недоволните", създадена от лидера на евролевицата Александър Томов и Жорж Ганчев - по 6,72 лв. на глас. Трета е коалицията "КОЙ", а веднага след нея са "Реформаторският блок - Глас народен" с 5,68 лв. на глас. 

РБ и партията на музиканта Светослав Витков бяха втори по изхарчени за медии средства след ГЕРБ на тези избори. Техният бюджет бе 610 хил. лв., а този на БСП - 531 000 лв., личи от изследването. 

След "Реформаторския блок - Глас народен" в списъка с най-лошо съотношение "глас-цена" е "Напред България" на Тодор Славков, следвано от коалиция "АБВ-Движение 21", "Нова република", "Българската пролет" и др. От парламентарно непредставените формации най-евтино е привлякла вота си "Да, България" - 0,56 лв.

Източник: в. "Сега"