Модерната скандинавска дума на 2016-а беше датската hygge, която значи уют. През 2017-а ще ни съпътства шведското понятие lagom, което значи нещо да е точно колкото трябва

Тези дни англоезичният свят е завладян от скандинавските концепции за начин на живот.

През 2016-а имахме hygge - датска дума, която хем е непреводима, хем значи уют. Само за миналата година концепцията hygge е произвела приблизително 2 млрд. албума по темата за уюта.

Виж още: Лексикон на щастието

По всичко личи, че през 2017-а модерната скандинавска концепция ще е lagom.

Думата е шведска и означава нещо да е точно толкова, колкото трябва ("тамън", бихме казали ние).

Звучи странно в свят, завладян от ярост, крайни оценки, поляризирани позиции и конспиративни теории.

А може би точно от това имаме нужда - от точната порция.

Umerenostta e edna ot chetirite dobrodeteli i 14 ta karta ot golemite arkani
Умереността е една от четирите добродетели и 14-ата карта в големите аркани на Таро

Проблемът с умереността е, че тя изглежда като хладен компромис между крайностите, пише Питър Уенър в есе в "Ню Йорк Таймс".

"Трудно е да запазиш умереност срещу нечестни, расистки политици женомразци. Когато крайностите управляват света, трябва да сме крайно решими да ги отблъснем. В същото време дълбоко в себе си знаем, че победата на Нашия отбор срещу Техния на следващите избори или референдум няма да реши нещата в дългосрочен план - пише Оливър Бъркман в "Гардиън". - Унизим ли врага, можем да сме сигурни, че той ще се върне по-див и яростен отвсякога, докато не спечели достатъчно власт, за да унизи нас."

Има ли изход от тази дилема?

Според Уенър трябва да мислим за умереността като за "предразположение, не като идеология": не набор възгледи, а начин да се свържем с вижданията си, както и с тези, които не са съгласни с тях.

"Умереността не вижда света в манихейска схема, разделяща силите на доброто (или светлината) от тези на злото (или мрака) - казва политологът Аурелиан Крайуту. - Умереността не значи да теглиш чертата между своите виждания и тези на опонента, а да предполагаш, че никой не е недосегаем или непоправим."

Трудно е да живееш според подобно убеждение, то изисква много повече усилие от това да опровергаеш нечия гледна точка.

Kolko e trudno da si umeren v svyat na kraynosti

Шведите, с които съм разговарял, не са убедени, че lagom се отнася точно до този тип мисловно каляване, по-скоро отразява шведското предпочитание да си скромен пред това да се изтъкваш, смята Оливър Бъркман и се пита:

"Но не е ли това част от проблема със скандинавските заемки - използваме ги, за да означим това, което искаме? Когато към средата на годината рафтовете на книжарниците се напълнят с книги за lagom, можем да придадем и малко инатливост на понятието като алтернатива на лесния екстремизъм на епохата."

Източник: "Гардиън"