Сагата Ейми и Готие продължава. Семейството на Ейми Уайнхаус не остана очаровано от колекцията висша мода на Jean-Paul Gaultier, посветена на певицата.

Миналата седмица ти разказахме за колекцията висша мода в памет на Ейми Уайнхаус и за доволните и недоволните от нея. Тази обаче, сагата около идеята на Готие продължава. 

Вдъхновението зад най-новата модна колекция на Жан-Пол Готие, показана миналата сряда, бе кристално ясно: модели с блестящи перуки във формата на кошери на върха на главите им, с черна очна линия, нанесена така, че да придобият познатата котешка форма. Очевидни намигвания към Ейми Уайнхаус и визиите й от последите години, без да пропускаме и цигарите, които се долепяха до устните на някои от моделите. 

Мненията за колекцията бяха особено смесени. Кати Хорин от The New York Times написа: "оценявам лекота, с която Готие съживи хаотичната й същност в едно прекрасно шоу", докато WWD отбелязаха, че намират шоуто за неправилно "Млада жена, която умира трагично преди по-малко от година, става повод за бляскаво модно шоу."  

За нещастие на г-н Готие, който превърна Ейми в абсолютна модна икона чрез шоуто си, семейството на певицата не е впечатлено от спектакъла. Бащата на Уайнхаус, Мич, написа в социалната мрежа Twitter в четвъртък: "Ние не подкрепяме колекцията на Jean Paul Galtier. За нас тя е проява на лош вкус." 

"Ние се гордеем с влиянието й върху модата, но черните воали върху модели, пушещи цигари и музикантите, които пееха грешно песните й, не представят дъщеря ми в най-добрата й светлина и възхваляват едни от най-тъжните моменти в живота й. Това раздразни семейството й" казва Мич пред вестник Sun

"Снимките бяха абсолютен шок за нас. Все още страдахме от внезапната загуба. Беше тежка седмица за нас. Колекцията се появи само два дни след като почетохме 6 месеца от смъртта й. Никой не се допита до семейството дали може да използват специфичната й визия. Личи, че Готие го е направил за пари и го намираме за абсолютно грешно."

Жан-Пол Готие каза след шоуто си, че стилът му много напомнял този на Ейми, въпреки че никога не е срещал певицата лице в лице. 

Ако си фен на Ейми и все пак искаш да носиш нещо свързано по някакъв моден начин с нея, заложи на последната й колекция за британския бранд Fred Perry, която има пълното одобрение на роднините й, а и е много по-достъпна от висшата мода, така или иначе.