Първите назначения, направени от премиера Георги Близнашки, са в регионалното, социалното, финансовото и транспортното министерство, във Външно, МВР и отбраната, в земеделието и храните и инвестиционното проектиране

Трима зам.-министри попълват екипа на Министерството на регионалното развитие. Ангел Петров заемаше този пост и в служебното правителство с премиер Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във варненския ВИНС, днес Икономически университет (ИУ).

Йорданка Чобанова е президентски съветник и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от варненския ИУ, магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция.

Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК сектора - работил е в "Софийска вода" АД и ВиК-Добрич, а понастоящем е старши съветник "Води и околна среда" в New Europe Corporate Advisory.

Виж още: Кой кой е в кабинета "Близнашки"

Зам.-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ, като от 1994-та насам е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.

Магистър-фармацевт Лидия Нейчева идва в кабинета "Близнашки" от поста управител на болничната аптека в "Токуда". В служебното правителство "Райков" тя беше зам.-министър на здравеопазването с ресор "Лекарства и медицински изделия" и "Обществени поръчки".

Почти цялата трудова биография на новия зам.-министър на финансите Теменужка Петкова е свързана с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), където е работила като държавен вътрешен одитор, началник отдел, шеф на дирекция, а от август 2010 до юни м.г. - и като директор на АДФИ. Магистър е по финанси и контрол от УНСС.

Виж още: Служебното правителство обяви приоритетите си

В екипа на МВР влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев. Гунев беше зам.-министър на вътрешните работи и в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт (ЛИИ) и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, както и доктор по социология от ЛИИ.

Янкулов е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и досега е бил прокурор в Софийска районна прокуратура. Хаджихристев е бивш директор на ОДМВР - Смолян, а днес е експерт към дирекция "Сигурност" на Банка ДСК. Той е завършил ВНВУ "В. Левски" във Велико Търново.

Десислава Йосифова и Павел Анастасов стават зам.-министри на отбраната. Доц. Йосифова е завършила УНСС, а в момента ръководи катедра "Счетоводство и контрол" във Висшето училище по застраховане и финанси в София; преподава и във ВТУ "Тодор Каблешков".

До назначаването си за зам.-министър Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в президентската администрация, а в периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция "Политика за сигурност и отбрана" във военното министерство. Той е бакалавър по политология от СУ "Св. Климент Охридски" и магистър по централно- и източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.

Катя Тодорова е новият-стар зам.-министър на външните работи, след като е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, понастоящем тя е посланик със специално поръчение в дирекция "Права на човека" в същото ведомство.

За зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ - София, където е защитил и докторантура, а освен това е международен магистър по бизнес администрация от Бизнес училището към университета на Южна Каролина, САЩ, и Стопанския университет във Виена. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. Сега е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".

Зам.-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра "Лесовъдство" в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова, завършила международни отношения в СУ "Св. Климент Охридски".

Тя има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител и оценител по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския червен кръст, ПРООН, USAID, в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.

Като зам.-министър в социалното ведомство (МТСП) отива Петя Евтимова, заемала същия пост в Министерството на образованието, младежта и науката в периода 2010-2013 г. Тя е юрист по образование и почти цялата й трудова кариера е преминала на различни експертни и ръководни длъжности в МОН. Последно, до края на юни, е била сътрудник на евродепутат.