Администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп, популистите в Европа и външната политика на Русия плашат най-много икономическите експерти

Външната политика на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и изборите в Европа, след които могат да дойдат на власт популисти са основните рискове за стабилността на света през 2017. Това е заключението на икономическите експерти, участвали в изследване на "Блумбърг", проведено сред 146 икономисти между 18 и 29 ноември. 

На трето място в броя на възможните рискове отговорилите са посочили външната политика на Русия.

38% от участвалите в изследването са посочили администрацията на Тръмп и нейното участие в световните дела като основна заплаха за икономиката.

Източници на рискове са и възможните резултати от парламентарните и президентските избори в страни като Германия, Холандия и Франция, смятат 38% от респондентите. В същото време външната политика на Русия се счита за основна заплаха за стабилността от 16%.

Според 29% от участвалите експерти в Холандия е най-вероятно крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс да вземат властта на парламентарните избори догодина. 14% пък смятат, че след изборите в Германия догодина настоящият канцлер Ангела Меркел няма да запази поста си.

Очакванията към админстрацията на новия американски президент на експертите са че най-вероятното данъчните ставки за физически лица и фирми ще бъдат понижени (66% от анкетираните). Оттеглянето на САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) се счита за вероятно 12% от участниците в проучването. Депортирането на 2-3 милиона нелегални имигранти считат за вероятно 9% от участниците, изграждане на стена за защита срещу имигранти на границата с Мексико - 8%.

Политическите рискове са голямо предизвикателство за 2017 г., коментира икономист в германската Commerzbank Питър Диксън. Според него много от проблемите, които възникват днес, напомнят на 1930 г. Експертът посочва, че тези паралели са финансова криза, покачването на протекционизма в икономиката и популизмът от двете страни на Атлантика.

"Ние не трябва да надценяваме тези паралели, но ние знаем, че всичко това е свършило и трябва да приемем рисковете по-сериозно, отколкото сме го правили досега", каза Питър Диксън.

Източник: Bloomberg