Борисов не искал, а Цветанов не би бил добър кандидат

Двете силни лица в ГЕРБ - Бойко Борисов и Цветан Цветанов няма да бъдат кандидатите на партията за президентските избори. Това потвърдиха и двамата периодично пред медиите. 

В интервю пред Георги Коритаров по "TВ плюс" Борисов заяви, че нито един от двамата не е подходяща кандидатура на ГЕРБ за изборите за държавен глава. 

"Цветанов няма как да е кандидат-президент на ГЕРБ, защото просто няма да бъде избран, веднъж, и втори път, той тежи на мястото си, където е момента. Темата "президентски избори" ние ще я дискутираме след юни месец, но както аз няма да бъда кандидат-президент на ГЕРБ, така и той няма да бъде кандидат-президент на ГЕРБ", заяви Борисов. 

Борисов коментира, че когато е заемал поста главен секретар на МВР, е бил най-големият му шанс за спечелване на президентските и избори и въпреки това не го е направил. Той е категоричен, че не вижда причина да се кандидатира сега.

"Не бих хвърлил държавата в такава криза - изведнъж да се фръцна и да започнем избори или да започват борби за власт", допълни още той.

Виж още: 10 с апетит за президент​

Ден по-късно в сутрешния блок на Нова телевизия и неговият заместник в партията Цветан Цветанов потвърди думите на лидера си. 

"Нито аз, нито председателят на партията ни Бойко Борисов се разглеждаме като кандидати в светлината на президентските избори", заяви Цветанов и допълни, че кандидатпрезидентската двойка на партията ще бъде обсъждана вероятно чак през месец май.

В интервю за в. "24 часа" пък Цветанов посочи, че ще се търси подкрепа и от други политически сили за двойката, която ще бъде издигната за президентските избори. 

Още в началото на годината излезе информация, че в ГЕРБ са обсъждани пет имена като потенциални кандидати за президентската надпревара, без обаче те да се разкриват. Като потенциални номинации в медиите започнаха да се спрягат имената на столичния кмет Йорданка Фандъкова, градоначалника на Бургас Димитър Николов, шефът на парламента Цецка Цачева, вицепремиерът Томислав Дончев и настоящия президент Росен Плевнелиев. 

Темата с президентска кандидатура на Бойко Борисов винаги е била апетитна медийно, но досега той винаги е отричал да има желание да стане президент. Реално, това е лесно разбираемо. Ако стане президент, Борисов до голяма степен трябва да предаде контрола върху случващото се в страната на някой друг, а това сякаш не е особено примамлива опция пред лидера на ГЕРБ. 

Относно опцията за кандидатура на Цветан Цветанов за президент, той действително е от по-непопулярните лица в партията. След скандалите с апартаментите, подслушването на различни обществени фигури, както и няколкото дела срещу него, той би бил твърде спорна кандидатура. Наистина, Цветанов би се ползвал с пълната подкрепа на партийния апарат на ГЕРБ, което е сериозен електорален потенциал, но въпреки това кандидатурата му би мобилизирала противниците на партията много по-силно.

Който и да е кандидатът на ГЕРБ, партията трябва да заложи на фигура, която може да обедини различните обществени групи. Ако гледаме изборни резултати от последните години, състояние на самата партия, подготвеност за организация на избори и възможност за мобилизиране на електорат в условия на все по-масова изборна апатия сред населението, потенциално, каквато и да е номинацията на партията, тя ще има най-сериозни шансове за успех на изборите. А оттук идва и нуждата от разумна кандидатура. 

Източник: "TВ плюс", Нова телевизия, "24 часа"