Не били опасни, но специалистите досега не са виждали подобно нашествие

В началото на лятото времето във Варна би било идеално за почивка - ако не се броят рояците мушици в централната част на града, десетки от които буквално се лепят по дрехите.

Нашествие на канални мушици се наблюдава и в много други градове на страната, обяснява днес в уводното си заглавие в. "24 часа". Като най-страшно с описва положението в морската столица, където доскоро течеше мащабен ремонт на основния пешеходен булевард "Княз Борис I". Има ги и в центъра на София.

За новата напаст, която неусетно влиза в очите, ушите, носа и устата,

алармираха в края на юни и местни медии като Varna.utre.bg, които разказват, че насекомите не са пощадили нито един район на града.

На места в кварталите "Младост" и "Владиславово" въздуха буквално почернявал от тях. Специалисти припомнят, че преди пет години подобно явление се наблюдавало и в Кранево.

Видео: 10-те библейски напасти в съвременните градове

Това са вид мушици, които при определена температура и влага се размножават по-бързо, обясняват от Столичната РЗИ.

При неправилно заустване на централната канализация

се създават условия те да излязат на открито и представляват неприятно явление, но не са опасни за здравето или околната среда.

От Столичната община вече са направили две пръскания срещу комари и при сигнали се организират извънредни обработки. Оттам не могат да кажат дали пръсканията ще повлияят и върху мушиците.

Те са еднодневки и не носят болести,

успокоява д-р Антоанета Тончева, шеф на общинското дружество "Дезинфекция, дезинсекция, дератизация". Тези насекоми не били добре проучени като видове в България, но нямали епидемично значение.

Източник: 24Chasa.bg