Кой и как определя какъв ще бъде следващият кабинет при оставка на кабинета сега?

При евентуална оставка на правителството след втория тур на изборите за президент Конституцията е предвидила няколко възможности за преодоляване на кризата. Една от тях е новоизбраният президент да състави служебно правителство, пише OFFnews.

В Конституцията има няколко текста, които определят правомощията на президента при оставка на правителството. Тогава се задейства "рулетката", при която държавният глава, след консултации с парламентарно представените партии, дава мандат на кандидат за премиер, излъчен от най-голямата партия. 

При хипотезата с оставка на правителството на Бойко Борисов вероятността ГЕРБ да състави нов кабинет в рамките на действащото Народно събрание е много малка. Тогава президентът има право да връчи мандат на следващата по големина партия в парламента - в случая това е БСП. Кандидатът за премиер има седемдневен срок, за да излъчи кабинет. Ако и тогава това не се случи, президентът има право да даде мандат на произволно избрана от него парламентарна група. 

Виж още: А с правителството накъде?

Едва след трети неуспешен опит, президентът има право да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да свика предсрочни парламентарни избори. В случая обаче тази хипотеза не стои на дневен ред, тъй като има конституционно ограничение - три месеца преди края на мандата му, държавният глава не може да разпуска парламента.

Това означава, че Народното събрание ще продължи да функционира и на него ще бъде възложена задачата да състави правителство. През това време редовното правителство ще продължи да работи в оставка. Ако трите месеца обаче се окажат недостатъчни парламентът да излъчи ново правителство, едва тогава президентът има право да назначи служебен кабинет, но при действащо Народно събрание. В този случай обаче не може да бъдат свикани парламентарни избори. 

Тук идва следващата хипотеза, при която топката отива в новоизбрания президент. Той може да състави служебно правителство и да свика предсрочни парламентарни избори. Това може да стане и в двата случая - при съставен вече служебен кабинет в края на мандата на действащия президент или без съставен кабинет. Новоизбраният държавен глава може да назначи служебно правителство дори и да има съставено. При всички случаи новият президент ще трябва да свика предсрочни парламентарни избори. 

Източник: OFFnews.bg