Борисов заяви, че към този момент няма да подава оставка, ГЕРБ били първи сред партиите

"Ще чакаме да видим крайните резултати. Мобилизираме се и на втория тур имаме реални шансове да ги победим. Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори. По-точно - ние излизаме от управлението" - това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на импровизирана пресконференция пред централата на партията. 

Оставка - евентуално след втори тур, ако Цачева загуби и там

Ако загубим следващата неделя, в понеделник сутринта подавам оставка, заяви той. Никога не се отмятам от думите си, обобщи той.

"Не искам да създам какафония за една седмица в държавата, каза Борисов. Нека да видим резултата, ние още не сме загубили. Хората много добре трябва да си дадат сметка, че следващото управление ще е БСП и ДПС", коментира още лидерът на ГЕРБ и заяви.

Цачева и контраадмиралът направиха добра компания, изненадаха ме резултатите на Реформаторския блок, заяви още Борисов.

По думите на премиера ГЕРБ се представи най-добре на изборите от всички партии. "Всички останали са в коалиция, в инициативни комитети, скрити зад какво ли не. Ние играхме честно с наш кандидат. Нека да видим и крайните резултати какви са. От това, което поне досега дават, разликата е около процент. Ще изчакаме да видим крайния резултат", каза Борисов 

Според него, срещу Цачева на втори тур са БСП, ДПС и ДСБ. "14 % от Реформаторския блок са гласували за Радев, което не им прави чест", обясни още той и коментира, че представянето на кандидата на реформаторите Трайчо Трайков е много слабо. 

Часове преди това трима от министрите на ГЕРБ коментираха, че няма настроения за оставка въпреки загубата на първи тур на Цецка Цачева.

"Това не са резултати. Това са прогнози. Няма нищо вярно в информацията, че премиерът Бойко Борисов ни е събирал. Чакаме окончателните резултати. Пак ще повторя, че тези цифри са едни прогнози. Не се чувствам като вицепремиер с оставка в джоба. Аз лично имам три прогнози за изборите и всичките са различни", категоричен беше вицепремиерът Томислав Дончев.

Нямаме нагласата да коментираме резултати, защото такива няма, коментира и регионалната министърка Лиляна Павлова пред БНТ. 

"Аз и всички в ГЕРБ сме оптимисти, защото виждате, че разликата се стопява. Факт е, че премиерът каза, че ще подаде оставка, но докато няма резултати, ние вярваме, че ще сме първа политическа сила. В момента няма основания и причина да се подава оставка. Залагали сме да водим позитивна кампания и истинна. Други кандидати осеяха кампанията с жесток популизъм", заяви още Павлова. 

"Виждаме, че имаме една важна подкрепа, която ни дава увереност да продължим. За първи път от 10 години България е в подем и икономически пик, не трябва да го загубим", добави регионалната министърка.

"Не съм министър в оставка. Няма единна позиция и няма окончателно решение в ГЕРБ. С изпълнителната комисия на ГЕРБ тече заседание сега, която няма да приключи скоро", каза пък министърът на финансите Владислав Горанов. 

"Не мога да коментирам позицията на премиера, коментирам моята позиция. Няма официално позиция за оставката", заяви той

"Бих казал на Борисов да не подава оставка. Промяна е възможна, въпросът е дали е към по-добро или не. Не бих препоръчал на премиера Бойко Борисов да подава оставката заради резултата от президентските избори и така да залагаме на карта стабилността на държавата и да отиваме към неясно бъдеще", продължи Горанов.

ДБГ остава във властта, въпросът е дали властта ще остане

Междувременно голямо внимание направи и изказването на министърът на образованието от Тройната коалиция и едно от ключовите лица в Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева - Даниел Вълчев:

"Ние оставаме в управлението, нямаме основание да подаваме оставка, ще видим дали то остава."

Той коментира, че кандидатът на блока Трайчо Трайков със сигурност е събрал повече от 200 хил. гласа, поради което Движението няма основание да напусне правителството, както бе обещало. Според първите резултати от изборите Трайчо Трайков е пети сред кандидатите с около 7% от вота. Вълчев каза, че резултатът е бил очакван, но въпреки това от ДБГ не са доволни от него.
 

Източник: БНТ, Би Ти Ви, Нова телевизия