Цените продължават да падат, но дали го усещаме в джобовете си?

0,2% дефлация през август отчита Националният статистически институт (НСИ). С отрицателен знак (-1,2%) е и измерената инфлация от началото на годината, както и за 12-те месеца от август 2013 насам (-0,6). Спрямо предходния едногодишен период цените са паднали с 1,7%, сочат данните.

В месеца на летните намаления най-голям спад е регистриран при цените на дрехите и обувките - средно с 3,5%. Лек ръст, под 1%, има в стойността на разходите по поддръжка на жилищата и комунални услуги, за обзавеждане и домакински уреди, алкохол и тютюневи изделия, транспорт, култура и развлечения.

Заради драстичния скок в цената на лимоните най-голямо увеличение през август бележат цитрусовите и южните плодове - 10,3%, почти колкото и през юли. Нарастване с 1% се отчита и при шоколада, шоколадовите изделия и млеката, а яйцата са поскъпнали с 3,2%.

При нехранителните стоки и услугите по-забележимо са се увеличили цените на самолетните билети - с 11,8%. Леко покачване има при препаратите за почистване на съдове (1,9%) и праховете за пране (1,2%).

Сред продуктите с по-ниски цени през август се нареждат телевизорите (с 2,1%), автомобилите втора употреба (1,5%), лекарствата и другите фармацевтични изделия (0,8%), а при хранителните стоки: хляб "Добруджа", зрял боб и малотрайни колбаси (с 1,1%), гъби (1,5%) дини и пъпеши (с 16,6%), домати (16%), краставици (5,9%), зрял лук и зрял чесън (съответно с 5,8 и 4,5%), ябълки и картофи (с 6,1%), захар (3,7%), сладолед (1,3%).