Проучване, цитирано от Los Angeles Times, разкрива, че нова фобия става все по-разпространена и е способна да разруши спокойствието в ежедневието на мнозина.

Умножават се случаите на хората, развиваща появилата се в последно време фобия – да останеш без мобилния си телефон. 

Как да разбереш дали вече не сте развил тази фобия? Ако натрапчиво проверяваш по джобове и чанти, за да напипаш телефона или губиш почва под краката си щом видиш, че нямаш обхват и изпадаш в ужас, щом установиш, че джиесемът ти е останал на шкафа за обувки у дома, то можеш със сигурност да се причислиш към страдалците с модерната фобия, пише inews.bg

Две трети от участвалите в проучването британци чистосърдечно са си признали, че изпитват страх, че може да си загубят телефона, което е равно на скок от 53% в сравнение с преди четири години. 

Оказва се, че впечатляващите 77% от хората на възраст между 18-24 години страдат от номофобия (съкратено от no-mobile-phobia), като малко по-малко са те (68%) във възрастовата група от 25 до 34 г. Номофобията се среща 9% по-често при жените, но това вероятно се обяснява с факта, че повечето мъже обикновено имат още един резервен телефон.

Страничните ефекти от новата фобия включват паник атаки, треперене, потене и гадене, когато телефонът не ни е подръка или батерията му пада, коментират от AllAboutCounseling.com. 

Психотерапевти съветват, ако усещате твърде голяма зависимост към мобилния телефон, да започнете да си правите малки тренировки без него, като постепенно увеличавате времето.