Да надникнем в загадъчния свят на етноса Тураджа

Тана Тураджа е планински регион на индонезийския остров Сулавеси. Склоновете от варовикови скали са покрити с бамбукови и борови дървета, кафе и най-различни тропически растения. Влажните оризови тераси и карамфиловите храсти са оформили фантастични пейзажи.

Тураджа си имат свой език, който също се нарича тураджа - съвкупност от три местни диалекта. По един начин се говори в ежедневието, по съвсем различен - в ритуалите, когато се общува с боговете.

С какво Тураджа привлича пътешественици от цял свят - защото тук няма златисти плажове, сини лагуни, луксозни курортни комплекси и скъпи дрънкулки? Отговор дава туристическото предаване "Без багаж" в няколко последователни епизода.

Културата на тази общност не може да бъде разбрана лесно от външния посетител. Защото Тураджа почитат повече ритуалите на смъртта, отколкото ритуалите за живите. Религията на Тураджа често е наричана "Алюк Тодоло" - ритуала на предците.

Алюк е едновременно система от вярвания и система от ритуали. След идването на мисионерите мнозина местни жители там са приели християнството. Но Алюк продължава да присъства в ежедневието на Тураджа...

В етноса Tураджа традиционно вярват, че смъртта не е внезапно, случайно събитие, а постепенен процес към Пуя - земята на душите, или отвъдното. По време на периода на изчакване тялото на починалия се оставя повито в няколко пласта плат и положено в тонгконан - традиционните къщи на местните.

Смята се, че душата на починалия обикаля из селото, докато погребалната церемония приключи - след което започва пътуването й до Пуя. А важен компонент от погребалния ритуал е клането на воден бивол. Колкото по-влиятелен е бил починалият, толкова повече биволи биват пожертвани в деня на смъртния празник...

В земите на етноса Тураджа светът на живите и светът на мъртвите са силно свързани и зависими един от друг. Там мъртвите спят под един покрив с живите, животът е подчинен на погребалните церемонии и останките на починалите се преобличат и разхождат из селата всяка година.

Поредицата за Тураджа в "Без багаж" започва тази събота, 24 октомври, от 13 ч., по "Диема".

Снимки: "Без багаж"

Източник: "Без багаж"