Началото на пролетта е прекрасно време за почивка

Ако си фен на многовековната пищност, по това време на годината няма да намериш по-добро място от Испания, и по-конкретно Севиля, чиито улици предлагат настръхващ спектакъл. Запазената марка на „Фестивала на пръскането с вода“ в китайската провинция Юнан е изобилието и, разбира се, доброто накисване.
Приключенците могат да бъдат привлечени от преход из могъщите южноафрикански „Бойници от копия“ или дори от гмуркане в компанията на скатове до бреговете на Индонезия. А може би ще предпочетеш да разгледаш супер готиния Копенхаген преди да са го налазили тълпите или да грабнеш един „по'бой“ със скариди и стриди и да се разходиш по „Бърбън Стрийт“, Ню Орлиънс, в търсене на духа на джаза.
Какъвто и да е вкусът ти за пътувания, експертите на Lonely Planet имат предостатъчно съвети.

Раджа Ампат, Индонезия
На границата между мусонния сезон и лятото, април носи изключително приятни температури за ваканция в Индонезия. Условията са идеални за гмуркане и шнорхелинг.
Индонезия е сред шестте страни в „Кораловия триъгълник“ и е заобиколена от едни от най-биоразнообразните океани. Приказната дестинация за гмуркане Раджа Ампат в Западна Папуа е едно от най-запазените й кътчета, с над 10 пъти повече видове твърд корал, отколкото на Карибите. През февруари правителството обяви цялата акватория на Индонезия за резерват за скатове, така че сега е идеалното време да дойдеш и се запознаеш с нежните морски гиганти.
Ако си начинаещ гмуркач, най-добре първо изкарай сертификат на островите Гили, преди да се насочиш към по-отдалечени райони като Раджа Ампат. Леснодостъпният Бали и съседният Нуса Лембонган също предлагат страхотни условия за гмуракне и шнорхелинг.
Сара Рийд, Редактор за Югоизточна Азия

Севиля, ИспанияОркестър свири по време на Семана Санта в Севиля. Снимка: wingpix/Flickr

Много градове отбелязват католическата Страстна седмица, но никой не се отнася към нея със същия замах като Севиля, където събитието се нарича Семана Санта.
Всеки ден от Цветница до Великден (13-20 април тази година) по улиците на Севиля, от църквите към катедралата, се пренасят големи пасос (скулптурни възстановки на Страстите Христови, придружени от шествия, на които понякога им отнема повече от час да минат покрай теб. Празненствата продължават и в градските барове и ресторанти, така че запази място отрано.
Севиля предлага едни от най-креативните тапас в Испания. Насочи се към Vinería San Telmo, която смесва традиционни с модерни разновидности като спагети с мастило от сепия и миди. Друга добра опция е Catalina, на същата улица, с много места на открито.
Графикът на процесиите е широко достъпен по време на Семана Санта. Заеми място близо до катедралата привечер, за да имаш по-добра гледка.
Джо Кук, Редактор за Иберийска Европа и Турция

Юнан, КитайСнимка: news.xinhuanet.com

Малцинството дай в китайската провинция Юнан традиционно отбелязва Новата си година в средата на април. „Фестивалът на пръскането с вода“ се празнува бурно в региона Шъшуангбана в най-южния край на провинцията, където тридневното събитие включва парад, пазар на открито и пясъчни структури по бреговете на река Лаканг.
Кулминацията на тържествата е ден на пръскане с вода, когато цялата общност излиза по улиците. Ритуалът символизира пречистване за новата година. Фестивали на пръскане с вода се празнуват в много части на Югоизточна Азия, включително Тайланд, където „Сонгкран“ е една от най-важните дати в националния календар.
Мегън Ийвс, Редактор за Северна и Централна Азия

уКхаламба – Парк Дракенсберг, Южна АфрикаТуристи се насочват към планината Дракенсберг. Снимка: billandkent/Flickr

Назъбените хребети и базалтовите склонове на планината Дракенсберг са се оформяли в продължение на милиони години, но ти ще ги оцениш на момента.
Известният като „Бойници от копия“ („Куатламба“ на зулуски) район е не само един от най-впечатляващите африкански пейзажи, но и една от страхотните дестинации за преходи на континента. А април е прекрасен месец да му се насладиш, благодарение на умерените температури и сухото време.
Включеният в Списъка със световното наследство парк „уКхаламба-Дракенсберг“ с площ от 243 000 хектара има маршрути с различна трудност и дължина – от леки утринни разходки до изнурителни едно- или многодневни преходи.
Да видиш най-смайващите забележителност на парка, като Амфитеатъра, Катедралния връх, Източната подпора и Стража, дори от разстояние, е изключително изживяване. А да ги усетиш отблизо, след изтощително усилие, е незабравимо.
Мат Филипс, Редактор за Субсахарска Африка

Копенхаген, ДанияОживените крайбрежни улици на Копенхаген. Снимка: Pug Girl/Flickr

Готин без да се напряга, много екологичен и пълен с историческо очарование – не е трудно да разбереш защо Копенхаген е толкова привлекателен. Отскочи до столицата на Дания преди да са дошли летните тълпи и виж защо е известен като „най-подходящия за живеене град в света.“
През април може и да се наложи да се примириш с малко дъжд, но този месец отварят за летния сезон прочути забавления в центъра на града като Градините „Тиволи“. Ще можеш да се порадваш на относително спокойствие в известните забележителности, преди европоп треската да се натресе тук през май, когато Копенхаген е домакин на конкурса „Евровизия“.
Поскитай из пропитите със свободен дух улици на алтернативната комуна „Кристиания“, а ако търсиш нещо абсолютно противоположно, виж блясъка на честванията на рождения ден на кралица Маргарете (16-и април), когато популярният монарх поздравява хилядите доброжелатели от балкон на двореца „Амалиенборг Слот“.
Ако огладнееш след цялото каране на колело, което няма да ти се размине, Копенхаген ще се погрижи за теб. Не се притеснявай, ако бюджетът ти не стига за заведения със звезди „Мишлен“. Насочи се към Marv & Ben за малко евтини датски вкусотии.
Джема Греъм, Редактор за Северна Европа

Луизиана, САЩОркестър свири в Maison Bourbon Jazz Club в Ню Орлиънс. Снимка: observer.com

В Луизиана всеки изглежда готов да скочи да танцува. С толкова много джаз и афро-карибски звуци, смесени с пищящи акордеони и стържене на зидеко (музикален инструмент, направен от дъска за пране), е трудно да устоиш на желанието да излезеш на дансинга.
„Фестивалът на Френския квартал“ (10-15 април) в Ню Орлиънс е едно от най-големите безплатни събития в южните щати, по време на което стотици местни джаз, блус, кажун и фънки духови музиканти свирят на открити сцени. Вземи сандвич „по'бой“ и тръгни по улиците с колониална архитектура, където цъфтящата буганвилея украсява балконите от ковано желязо. Две седмици по-късно в града започва прочутият „Джаз Фест“. През 2014-а събитието отбелязва 45-та си годишнина с епичен състав изпълнители, включително Сантана и Брус Спрингстийн.
На юг пролетта е топла и раззеленена, но влажността все още не се е вдигнала. Извън Ню Орлиънс не пропускай да посетиш памуковите плантации, станали известни от „12 години роб“, или блатата на кажунската земя, дом на най-голямото френскоезично малцинство в Съединените щати.
Дора Уитакър, Редактор за Източните и Средните САЩ