Компилацията, на музикалния пазар от 13 май, включва осем неиздавани парчета на покойната звезда, преработени от топпродуценти

Песните, включени в албума Xscape, са подбрани лично от шефа на "Епик рекърдс" Ел Ей Рийд. Известният продуцент преровил демозаписи и други материали от архива на Джако, трупани в продължение на четири десетилетия.

Намерените парчета били "актуализирани" от музикални продуценти като Тимбаленд, работил с Джъстин Тимбърлейк, и Старгейт, който е сътрудничил на звезди като Риана и Бийонсе.

Едноименното Xscape е единственото парче в албума, което ще бъде "ъпдейтнато" от своя оригинален продуцент Родни Дженкинс, записвал с Джексън последния му студиен албум Invincible през 2001-ва.

Самият Ел Ей определя процеса на преработка като "осъвременяване" и допълва: "Ще ви представим оставените от Майкъл музикални изпълнения през погледа на хора, с които е работил - или е изявявал силно желание да работи."

Делукс версията на албума ще включва не само ремиксите, но и първоначалните версии на осемте песни.

Майкъл Джексън почина на 50 след свръхдоза от мощната упойка пропофол на 25 юни 2009 г. - броени дни преди началото на поредицата му концерти в Лондон, с които трябваше да се завърне на музикалната сцена. 

Няколко месеца по-късно кадри от репетициите бяха събрани в документалния филм This Is It, който мина по кината и излезе на DVD.

This Is It се нарича и първата песен, издадена след смъртта му - написана в съавторство с Пол Анка през 1983-та.

Предишният му посмъртен албум с неиздаван материал беше Michael (2010), а синглите - Hold My Hand (дует с Ейкон), Behind the Mask и Hollywood Tonight.