Това е тезата на Софийска градска прокуратура, която преквалифицира обвиненията си към задържаните за аферата в банката на Цветан Василев.

Освен първоначално арестуваните за "изнасяне на близо 206 млн. лв." изпълнителен директор на банката Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова, впоследствие, по същото обвинение за помагачество бяха задържани главната счетоводителка на банката Мария Димова и зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кичукова, съобщата Мениджър Нюз.

За Мария Димова бе постановена мярка "домашен арест", тъй като защитата представи медицински документи, че тя страна от тежко онкологично заболяване.
И четиримата бяха задържани по първоначално лансираната версия, че са организирали и осъществили изнасянето с чували на близо 206 млн. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ), ден преди банката да бъде поставена под специален надзор.

По време на съдебното заседание обаче, Софийска градска прокуратура изненадващо представи друго обвинение: парите не са били изнесени на куп с чували в продължение на една нощ, а чрез преводи, извършени през последните три години. По-голямата част, 157 млн. лв., е изчезнала в между Коледа и Нова година през 2011.

Основен свидетел на прокуратурата се оказа бившият съдружник на Цветан Василев, Бисер Лазов. Той описал подробно схемите как парите са излизали от банката и са предавани на мажоритарния собственик Цветан Василев.

Виж още: Отнемат лиценза на КТБ

От пледоарията на прокуратурата стана ясно още, че през тези три години са направени два одита на БНБ, които обаче не са установили липсата на средства.

Опорна точка за промяната в обвинителната теза на прокуратурата е версията, че в дните преди поставяне под особен надзор са започнали опити за прикриване на старите липси, включително и чрез съставяне на документи с невярно съдържание за раздадени кредити на фирми – фиктивни обаче.

Установено е, че на 19 юни от фирмата мажоритарен акционер в банката - Бромак ЕООД, собственост на Цветан Василев, е изтеглила на каса сумата от 206 млн. лв. Според държавното обвинение подобна транзакция не е осъществена, а е била симулирана, за да се прикрият липси в трезора на банката

Четиримата обвиняеми са извършили действия, с които са симулирали тази транзакция, която била оформена като заем от КТБ до Бромак, като впоследствие в него встъпили и други дружества, сред които и БТК.

В същото време държавното обвинение пряко посочва, че изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Кючукова са присвоили за себе си въпросните 206 млн. лв.

Как е станало това? На този въпрос така и не бе даден ясен отговор в съдебната зала.
Главният касиер Маргарита Петрова е имала физически достъп до парите в касата на банката и именно тя е съхранявала ключ, прецени съдът и реши, че от доказателствата по делото може да се направи извод, че са извършени обективни и субективни действия по присвояване на парите.

Виж още: Отговорът на Цветан Василев по повод обвиненията срещу него

За другия основен обвиняем - Орлин Русев съдът реши, че вината му е в по-малка степен от тази, която прокуратурата определи. Според съда за него има данни, че е извършил документно престъпление, но липсват данни, че е участвал в длъжностното присвояване.

Съдът констатира, че всички банкови операции се контролират от главния счетоводител и зам.-главния счетоводител. Тези задължения са били на зам.- главния счетоводител на КТБ Борислава Тренева-Кичукова и на главния счетоводител Мария Димова.

Според Съдия Пенка Велинова са налице косвени доказателства, че двете служителки на банката на Цветан Василев са извършили престъплението длъжностно присвояване като помагачи.

Нито от пледоарията на прокуратурата, нито от от мотивите на съда, не стана ясно дали от касата на КТБ в крайна сметка липсват пари, ако са - в чия полза е извършено присвояването и кога е станало самото присвояване.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, като заседанието по делото е насрочено за 22 юли от 10 часа.