Кандидатът на Европейската народна партия беше избран въпреки съпротивата на Великобритания

Европейският парламент официално избра за председател на следващата Европейска комисия (ЕК) кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер, пише OFFnews.

Той получи 422 гласа, като за легитимността на избора му бяха необходими 376 или общо 50% + 1 от гласовете на всички евродепутати. Срещу избирането на Юнкер гласуваха 250 депутати, а 47 се въздържаха от вот.

Гласуването беше тайно.

Виж още: Станишев ще става евродепутат

Юнкер беше предложен официално за председател на ЕК от Европейския съвет на 27 юни след безпрецедентно гласуване, поискано от Лондон, на което срещу кандидатурата му гласуваха само Великобритания и Унгария.

Великобритания обяви ясна съпротива срещу избирането на Юнкер за председател на ЕК. Причината за това са съмненията на английските консерватори, които в момента управляват и Великобритания, че Юнкер е убеден федералист и ще работи в посока преобразуването на ЕС в Европейски съединени щати. Самият Юнкер отрече подобни твърдения, заявявайки, че съществуването на ЕС е невъзможно без подкрепата на отделните национални държави.