Социалното министерство ще развие ваучерната система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора и за домашни майстори

"Единствено НОИ гарантира изплащането на пенсиите. От АБВ не подкрепихме предложението на ГЕРБ за пенсионните фондове. В НОИ пари няма", каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в сутрешния блок на Би Ти Ви

Пенсионните фондове

Ние не сме срещу предложението, а по начина, по който ще се извърши реформата. Социалният министър посочи, че такива важни стъпки се предприемат след дискусия между коалиционните партньори. Той посочи, че в управленията най-важно е доверието. 

Също така добави, че ГЕРБ са наясно, че от АБВ не подкрепят идеята и няма да гласуват за приемането й. Въпреки това учителският пенсионен фонд се управлява от НОИ по този начин и показва добри резултати. 

Ваучерна система

Социалното министерство ще развие ваучерната система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора и за домашни майстори, допълни вицепремиерът Ивайло Калфин. 

С ваучерите ще може да се плаща на специалисти, ремонтиращи електроинсталацията или уреди, повреди по ВиК системата. 

Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата.

Системата е част от мерките за насърчаване на заетостта и трябва да направи хората, които търсят работа, по гъвкави.

Виж още: Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни в сайта на НАП