Насилствено са сменени имената на 850 хил. мюсюлмани

Днес се навършват се 25 години от отхвърлянето на Възродителния процес. На тази дата през 1989 г. е взето решение на Централния комитет на Българската комунистическа партия и на Министерския съвет, с което Възродителният процес е отхвърлен, а на българските мюсюлмани е дадено да възстановят традиционните си имена.

По време на т.нар. Възродителен процес насилствено са сменени имената на 850 хил. мюсюлмани, а над 1000 са хвърлени в затвори или трудови лагери. 

Възродителният процес започва в началото на 70-те и продължава до края на 80-те години на ХХ век. 

Съпротива срещу насилствената смяна на имената

По време на съпротивата на протест и демонстрации излизат общо около 40 хил. души в различните шествия срещу насилственото сменяне на имената.

Срещу Възродителния процес има сериозно протестно движение. В различните простестни шествия и демонстрации участие взимат над 40 хил. души. Освен демонстрациите има и организирана съпротива - "Турско национално-освободително движение в България", чийто идеолог е Ахмед Доган.

Като актове на съпротива срещу насилствената смяна на имената има и няколко терористични акта, като най-голям е атентатът на гара Буново, при който протурски терористи взривяват вагонът за майки с деца на влака София-Бургас. При атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени, тежко ранени са 9 души.

С Възродителния процес се свързва и така наречената Голяма екскурзия през 1989 г., при която около 360 хил. души се изселват от България в Турция.

След края на Възродителния процес

На 11 януари 2012 година Народното събрание приема декларация, внесена от Синята коалиция, с която се осъжда опитът за насилствена асимилация на българските мюсюлмани.

През 1991 г. заради Възродителния процес са повдигнати обвинения срещу тогавашни държавни ръководители и членове на Политбюро на ЦК на БКП: Тодор Живков - председател на Държавния съвет и генерален секретар на БКП, ген. Димитър Стоянов - министър на вътрешните работи, Петър Младенов - министър на външните работи, Георги Атанасов - министър-председател, и Пенчо Кубадински.

Все още няма крайно решение по делото, а четири от петимата обвиняеми вече са починали.