Двамата имат опит с този формат покрай "Мюзик айдъл" на Би Ти Ви, на което бяха водещи, а от втория сезон - и продуценти

Новото им шоу обаче не е по лиценз, а авторски проект на компанията им "Междинна станция" и тръгва по Тв7 наесен, когато Нова телевизия ще излъчва X Factor 2.

Основната идея е сблъсъкът между миналото, настоящето и бъдещето на българската музика. За разлика от другите подобни предавания, които издирват предимно млади таланти, тук за голямата награда - 100 000 лева - ще се състезават три групи изпълнители: 

- музикални легенди, обичани от няколко поколения българи;
- най-актуалните звезди в момента, които непрекъснато пускат нови парчета и диктуват модата на нашата музикална сцена;
- неизвестни таланти, които до този момент не са намерили шанс за изява.

"Музикална академия" ще продължи три месеца, а участниците ще живеят заедно под един покрив, изолирани от външния свят - което напомня първото подобно риалити у нас, "Стар академи" (2005 г.).

В академията стари, нови и бъдещи звезди ще репетират и ще се подготвят за големите концерти, които ще изнасят всяка седмица. Според продуцентите шоуто ще има най-грандиозната сцена на музикално предаване, правена у нас - с обща площ близо 1000 кв.м.

Музикален продуцент на новия формат е Владимир Ампов-Графа, а за подбора на песни и подготовката на участниците ще се грижи екип от продуцентската му компания "Монте мюзик".

Ако победител в "Музикална академия" се окаже някой от неизвестните таланти, той ще подпише договор с лейбъла и може да стане една от звездите му - редом с "Акага", Били Хлапето, Дивна, Nickname, ВенЗи и Михаела Филева.