Във Франция пък откриха кола на Ватикана с 4 кг кокаин в нея

Джихадът на "Ислямската държава в Ирак и Сирия" (ИДИС) планирала да убие главата на римокатолическата църква - папа Франциск. За това предупреждава иракски дипломат, дни преди посещението на папата в Албания, пише The Independent.

Посланикът на Ирак във Ватикана Хабиб ал Садр е пуснал официално предупреждение, че една от целите на групировката е убийството на папата и предупреди, че заплахите на джихадистите са реални и трябва да им бъде обърнато внимание.

Дипломатът призна обаче, че конкретни данни или разузнавателна информация все още няма, но посочи, че извършеният от тях "геноцид" на йезидските християни и унищожението на свещени ислямски обекти е показателно за техните намерения.

Междувременно се заформи скандал с участието на папската държава. Двама мъже са задържани от френската полиция, след като четири килограма кокаин и канабис са били открити скрити в служебен автомобил на Ватикана с дипломатически регистрационни табели.

Виж още: Папа Франциск: Интернет е "дар Божий"

Двамата не притежават дипломатически паспорти, издадени от Ватикана или от друга държава. Срещу тях е повдигнато обвинение в трафик на наркотици.

Автомобилът е собственост на аржентинския кардинал Хорхе Мария Мехия, който е на 91 години и бе посетен миналата година в болницата от сънародника си папа Франциск, след като получи инфаркт. Той е почетен архивар на Тайния архив на Ватикана и почетен библиотекар на Ватиканската апостолическа библиотека, след като в продължение на години заемаше тези високи постове.

Виж още: Папата става икона на масовата култура