Отговори на този въпрос очакваме на фестивала "Златна роза 2012" във Варна, където от днес в продължение на седмица се състезават 23 заглавия

Журито, което трябва да разпредели отличията, се оглавява от режисьора Иван Павлов, понастоящем директор на Българската национална филмотека (БНФ), в чийто архив се съхраняват близо 10 хиляди родни заглавия.

Новите БГ ленти ще оценяват още Нели Димитрова, спечелила миналогодишната "Златна роза" за сценарий с Love.net, операторът Николай Лазаров, който има в биографията си над 40 филма, актьорът, продуцент и тв водещ Камен Воденичаров, журналистът и критик Янко Терзиев, кинонаблюдател на в. "Капитал".

На "Златна роза" ще бъдат връчени две отличия за най-добър филм - късометражен и пълнометражен, плюс призове за режисьор, сценарист, оператор, дебют, най-добър актьор и актриса плюс два диплома за индивидуални постижения. Публиката и акредитираните журналисти също ще определят своите фаворити.

Освен 10-те късометражки и панорамата със стари филми в чест на кинотворци юбиляри, във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) ще бъдат прожектирани общо 13 конкурсни филма.

Половината вече са познати на варненската публика от - като "Слънчево", получил една от специалните награди на "Любовта е лудост 2012", и "Аз съм ти", показан на същия фестивал, но извън конкурса.

Деян Донков в ролята на авиатор от края на 30-те и Жанет Спасова като фатална жена в "Аз съм ти", новия филм на реж. Петър Попзлатев по два романа от Димитър Димов и Теодора Димова.

Ето и кога са прожекциите от състезателната програма в зала 1 на ФКЦ:

6 октомври, събота
16 ч. - "Пистолет, куфар и три смърдящи варела"
18 ч. - "Цветът на хамелеона"
20 ч. - "Слънчево"

7 октомври, неделя
16 ч. - "Корпус за бързо реагиране"
18 ч. - "Вяра, любов и уиски"
20 ч. - "Инкогнита"

"Испания" е копродукция с Австрия и дебют в игралното кино за режисьорката Аня Саломоновиц, която е и съсценаристка заедно с писателя Димитър Динев.

8 октомври, понеделник
16 ч. - "Испания"
18 ч. - "Още една мечта"
20 ч.- "Аз съм ти"

9 октомври, вторник
16 ч. - Късометражна програма 1
18 ч. - "Чужденецът"
20 ч. - "Пъзел"

10 октомври, сряда
16 ч. - Късометражна програма 2.
18 ч. - "Миграцията на паламуда"
20 ч. - "Джулай"

Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова и Яна Титова като трите героини от "Джулай" на реж. Кирил Станков, който е и сценарист

Фестивалът приключва в четвъртък, 11 октомври, когато във вечерта на закриването се прожектират отличените филми. Миналата година голямата награда спечели телевизионният "Номер 1".

Откриването довечера пък е с копродукцията "Шоково състояние" (Stanje soka) на словенския режисьор Андрей Кошак, показвана извън конкурса.

Тя ще бъде представена пред варненската публика от директора на София филм фест Стефан Китанов, който е продуцент на филма от българска страна, и композитора на музиката Стефан Вълдобрев.

Според режисьора му "Шоково състояние" описва настоящата ситуация, в която се намират словенците, но в същото време се опитва да улови детайли от картината на днешния ден, които са общи за целия постсоциалистически блок.

"Шоково състояние" разказва за работник от Любляна, отличен в деня на труда 1 май 1986 г. Зашеметен от наградата, той изпада в шок. Опитите за свестяването му претърпяват неуспех и не след дълго той е настанен в клиника за душевноболни, където сънува странен социалистически рай. Когато 10 години по-късно идва на себе си, действителността е напълно променена, а жена му се кани да се омъжи за най-добрия му приятел...