Съдът на Европейския съюз призна работното време на работещите без постоянен офис

Времето, през което пътуваме от първата среща за деня до прибирането от последна трябва да се счита за работно. Това е валидно за служителите без постоянен офис и влезе в сила след решение на Съда на Европейския съюз.

Кого засяга промяната

Решението обхваща хората с мобилни професии като социални работници, газови техници, търговски представители и т.н., чиято работа включва пътуване до различни адреси, съобщава Би Би Си. 

Оказва се, че след промяната много работодатели може да са в нарушение на регулациите за работното време в Европейския съюз. Прекият ефект би трябвало да се изрази в заплащането им.

Така работещите на подобна професия може да се окаже, че заработват още по 10 допълнителни часа на седмица. 

Пази се здравето на работещите

Виж още: Оставането до късно в офиса повишава риска от инфаркт

Според съда решението е с цел защита на "здравето и безопасността" на работещите спрямо директивата на ЕС за работните часове.

Директивата цели да защитава работниците от експлоатация и поставя правила за това колко дълго могат да работят, колко почивки трябва да имат и на колко дни отпуска имат право. Една от главните цели е да се гарантира, че нито един трудещ се в ЕС не е задължен да работи повече от средните 48 часа на седмица.

Източник: Би Би Си