Софийският градски съд оправда бившия социален министър Емилия Масларова по обвинения в злоупотреба със служебно положение

Софийският градски съд оправда бившия социален министър Емилия Масларова. Присъдата обаче може да бъде протестирана пред Софийския апелативен съд. 

Прокуратурата поиска от 15 до 20 години за Емилия Масларова, както и запор на имуществото ѝ. 

Делото срещу Масларова е за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери докато е била министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция (КБ, ДПС и НДСВ). 

Обвинения

Тя бе обвинена, че е присвоила над 11 млн. лв. покрай ремонт на социален дом в Стара Загора, който е извършван в периода от ноември 2007 г. до 15 май 2009 г. 

Според обвнинението схемата е следната: чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки е избрана подходяща фирма изпълнител; по сметка (или сметки) на тази фирма се превеждат парите за ремонта; тези пари се отклоняват от предназначението си чрез съставяне на неверни счетоводни документи; отклонените пари се инвестират в дружества на бизнесмените Михаил Методиев и Венцислав Драганов, които също са подсъдими по делото. 

Виж още: Съдът оправда Христо Бисеров по всички обвинения

Подсъдими освен тях бяха бившият зам.-социален министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на ведомството Иван Пенев, пълномощникът на министерството Росен Стефанов. 

Делото започна през 2010 г., но беше "замразено" заради отпуск по майчинство на съдия Димитрина Ангелова. По-късно отново спря, тъй като подсъдимият Иван Пенев получи инсулт.

Любопитни моменти

Делото може да се запомни и със странните обсотятелства около свидетелите. В края на ноември 2009 г. един от свидетелите по делото - Тодор Павлов, служител на фирмата, извършила ремонта на социалния дом, бе пребит. 

През май 2011 г. той се отказа от показанията си с мотив, че никога не е подписвал протокола за разпита си, а след като дал показания пред съдия, никой не му дал протокола дори да го прочете.

Източник: Нова телевизия