Въпреки заявките си за трети мандат, лидерът на АБВ Георги Първанов отстъпи назад за сметка на кандидатурата на бившия социален министър

Георги Първанов няма да се пробва за трети президентски мандат и дава щафетата на своя заместник в АБВ Ивайло Калфин. За президентските избори АБВ влиза заедно със седем по-малки формации в коалиция "Калфин - президент".

До самостоятелна кандидатура за президент на АБВ се стигна, след изненадващ развод с БСП през август. Партиите на Първанов и Нинова водеха преговори за общ кандидат за президент на левицата, след прекратяването на разговорите АБВ обяви, че няма да подкрепя Радев и ще издигне собствена кандидатура. 

Малко след това Първанов заяви намерение сам да участва на изборите (без да го казва директно). Това обаче повдигна въпроса доколко подобна кандидатура би отговаряла на записаните в конституцията на страната правила. 

Виж още: Разводът е пълен, АБВ издига свой кандидат

Движение "Гергьовден" подписа договор за сътрудничество с АБВ в началото на август и сега почетният ѝ председател Любен Дилов-син обяви подкрепата си за Калфин. 

"Още преди 4 или 5 месеца президентът Първанов анонсира опит за едно друго политическо поведение, в което каза - Да, много неща ни разделят очевидно, обаче има задачи, които изискват поне да направим опит да се обединим. Започна един цикъл от срещи, които се мъчиха да изяснят или профила на бъдещия президент, или да търсят отговори на въпроси като демографската криза, какво се случва в Турция, и в тях имаше много широк кръг от участници - над 10 партии", заяви тогава Любен Дилов-син.

Виж още: Първанов: Калфин би бил блестящ президент

"Гергьовден" реши, че, ако се намери кандидат, който се доближава до този профил, който заедно търсихме, тогава няма значение леви или десни ще го подкрепят, това не е коалиция, която го издига заедно, а мрежова подкрепа. С АБВ ще се опитаме да подкрепим кандидат, който е най-близък до нас и който изпълва този профил, който търсихме заедно, обясни Дилов. 

Източник: OFFnews.bg