Християнството остава засега водещата световна религията с най-много последователи, но ислямът го догонва бързо

Ако тази тенденция се запази, към 2050 г. християните и мюсюлманите ще са почти по равно, а около 2070 г. мюсюлманите ще бъдат мнозинство на планетата. Такава прогноза прави изследователският център Пю във Вашингтон, цитиран от ТАСС.

Според доклада на центъра през 2010 г. християните са били около 2,2 млрд. 

31% от световното население. Мюсюлманите са били 1,6 млрд. (23%).

Привържениците на исляма обаче живеят в регионите с най-динамичен демографски растеж. Според американските изследователи до 2050 г. техният брой ще се увеличи със 73%, докато ръста при християните ще е 35%. Така при прогноза за 9,3 млрд. жители на Земята, 2,8 млрд. ще са мюсюлманите, 2,9 млрд. християните.

Любопитна подробност е, че 40% от християните ще са в Африка, южно от Сахара. Вследствие на миграцията в Европа делът на мюсюлманите ще достигне около 10% от населението. 

В редица страни, включително Великобритания, Холандия и Франция християните ще престанат да бъдат мнозинство

В САЩ ислямът ще стане втората по численост религия след християнството и преди юдаизма, а делът на християните ще се свие от 3/4 на 2/3.

Единствената световна религия, в която центърът Пю не предвижда увеличение през следващите 40 години, е будизмът. Това се дължи на факта, че раждаемостта сред будистите е най-ниска – средно по 1,6 деца на жена. За мюсюлманите и християните тези показатели са най-високи - съответно по 3,1 и 2,7 деца.

Експертите правят и друга интересна прогноза - че ще намалеят атеистите, агностиците, както и хората, които не принадлежат към нито една религия. Те ще отбележат ръст само в отделни страни като САЩ и Франция.

Източник: ТАСС