В Пакистан традиционното право продължава да налага брутални наказания спрямо жените, като в последния подобен случай, станал обществено достояние, 16-годишно момиче е било насилено заради престъпление на брат ѝ

Да те изнасилят близо 20 души като наказание за престъпление, отговорен за което да е твой роднина. Това, което на нас ни звучи напълно нелепо, е реалност в Пакистан. 

В държавата, която често е определяна като едно от най-лошите места за жените по света, груповото изнасилване все още съществува като метод за наказание. Въпреки че това е забранено от закона и дори се наказва със смърт, ако бъде доказано, наказанието продължава да се прилага дори и днес и за него ни припомня нов подобен случай.

Близо 20 души от Мултан, Пакистан, са били арестувани, защото наредили изнасилването на тийнейджърка като наказание за изнасилване, което брат ѝ извършил. 

Селският съвет - джирга, е разпоредил 16-годишно момиче да бъде групово насилено като наказание за брат ѝ, който на свой ред е изнасилил 12-годишна. Това бе съобщено от полицейския служител Аллах Бакш, цитиран от Би Би Си. 

Виж още: Стотици на протест срещу изнасилванията в Индия

Братът на второто момиче се оплакал по-рано този месец, че малката му сестра е била изнасилена от братовчед си. Съветът на селото разгледал жалбата и взел решение жалбоподателят да изнасили сестрата на обвиняемия като компенсация и наказание за извършителя. Така 16-годишното момиче било принудено да се яви голо пред селския съвет, където да бъде групово изнасилена. 

Това далеч не е изолиран случай, като обаче повечето пъти за подобни неща не се говори публично в пакистанското общество, тъй като семействата и пострадалите се пазят от обществената стигма. Този път обаче майките на двете момичета решили да сигнализират на властите за престъпленията. Медицинските прегледи са потвърдили изнасилванията и в двата случая, а след това полицията извършила арестите. Въпреки това извършителят на първото изнасилване и брат на втората жертва все още е на свобода. 

Случаят напомня за случая с 28-годишната Мукхтар Мей, която през 2002 г. също става жертва на групово изнасилване, наредено от съвета на старейшините в нейното село. Джирга нарежда нейното изнасилване, тъй като 12-годишният ѝ брат е обвинен във връзка с по-възрастна жена. 

Виж още: Турчин удари жена, защото носела къси панталони по време на Рамазан

Тя обаче подава жалба в полицията и извършителите са осъдени. Присъдата им впоследствие е отменена и много страни предлагат убежище на Мей, за да избегне евентуалното отмъщение, но тя отказва и се прибира в селото, където е изнасилена. Там прави център за помощ на жени, в който има и специално училище.

Положението на жените в Пакистан, а и в страните от целия регион, е силно подчинено спрямо мъжете, като дори може да се каже, че жените са разглеждани като притежание на съпрузите, бащите или братята си. Разбира се, има малки различия в отношението на различните класи и между отделните региони. 

В съседна Индия насилието над жените също е дълбоко вкоренено в обществените традиции. Всяка година хиляди индийски жени биват насилвани, тормозени, бити или дори изгаряни.

Източник: Би Би Си