"Грозното патенце" и "Дивите лебеди" са две от най-популярните приказки от Х.К.Андерсен. Истинските им герои вече населяват целия свят, но има едно място, наречено Лебедарник...

Повечето от тези снимки на лебеди и малките им са направени в т.нар. "лебедарник" в Абътсбъри, Англия (Abbotsbury Swannery), една от местните туристически атракции в района на Дорсет.

Двойките там устройват гнездата си още през април, а яйцата им се излюпват през май и се смята, че колкото по-рано настъпи това, толкова по-рано ще дойде лятото.

Това е единствената в света колония на диви птици от вида Ням лебед (Cygnus olor), надзиравана от хора. Миналата година тя е била обитавана от 900 лебеда, а гнездата са били 150, като броят на малките е надхвърлил 1000.

Сивкавият цвят на младите лебеди (и статутът им на грозни патенца) остава, докато получат характерната бяла окраска на родителите си.

Лебедарникът е основан от бенедиктинските монаси, коита се заселили в района през 1040 г. и започнали да отглеждат птиците заради богатите си угощения.

Манастирът "Св. Петър" бил разтурен през XVI в., а лебедите останали под грижите на местните благородници Илчестър, които купили територията им от крал Хенри Осми.

В наше време това е наследствена собственост на Шарлот Тауншенд, която е единствената британка (освен кралицата) с правото да притежава лебеди.

Обиталището на лебедите е било използвано при снимането на филмите за Хари Потър. Освен гнезденето и отглеждането на малките, за туристите е интересно и храненето на птиците, всеки ден в 12 и 16 ч.