Кметът на Сочи, Анатолий Пахомов, заяви пред Би Би Си, че в града му има 343 000 жители и нито един от тях не е гей.

Запитан дали спортисти и фенове хомосексуалисти, пристигащи за олимпийските игри, които стартират на 7 февруари, ще трябва да крият сексуалната си ориентация заради забраните в Русия, Пахомов заявява: "Не, просто смятаме, че това е ваша работа, това е вашият живот, но не е прието тук в Кавказ. Нямаме такива в нашия град."

Изненадан от отговора му, репортерът на Би Би Си обяснява, че е посетил гей бар в Сочи вечерта преди интервюто, но кметът продължава да отрича, че не познава такива хора. 

Миналата година Русия прие закон, който забранява пропагандата на нетрадиционни сексуални практики сред деца и тийнейджъри. Въпреки че е не е буквална забрана на хомосексуализма, законът криминализира публични дискусии за живота и правата на хомосексуалистите в училищни заведения и медии, както и обществени събития като гей парадите. Критиците смятат, че този закон създава нехуманна среда за живот на гейовете в Русия и дори подкрепя физическото насилие върху тях.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин внесе допълнително смут по темата с изказването си, че хомосексуалистите са добре дошли в Сочи, стига да оставят руските деца на мира. 

Въпреки всичко, мнозина виждат олимпийските игри като възможност да се даде по-голяма гласност на тежкото положение на гейовете в Русия и да се поставят основите на промяна в страната.