Немският вътрешен министър призова да не се злоупотребява с доброто желание на Германия да помогне

Германия връща граничния контрол по южните си вътрешни граници, предимо на тази с Австрия заради бежанския поток, като се преустановява временно жп транспортът между двете държави, пише "Клуб Z". 

Сега влизането в Германия ще може да става само с редовни задгранични документи. Причината е засиленият поток от бежанци към страната. Решението бе обявено снощи от германския вътрешен министър Томас де Мезиер.  

Да не се злоупотребява с немската добра воля

За пореден път посланието на официален Берлин бе, че не трябва да се злоупотребява с готовността на германците да оказват помощ.

Според министър де Мезиер решението на Берлин е и сигнал към Европа. Германия поемала отговорност, но тежестите трябвало да се разпределят солидарно.

"Въвеждането на граничен контрол няма да реши всички проблеми. Важното сега е да се ангажираме в кризисните рйони, откъдето в момента много хора бягат. Трябва да се овладеят причините, поради които толкова много бежанци поемат на път", заяви Де Мезиер.

По негови думи Германия не е отговорна за повечето кандидати за политическо убежище и Споразумението от Дъблин продължава да е в сила. То предвижда, че отговорност за кандидатите за убежище носят държавите от Европейския съюз, на чиято територия те за пръв път са стъпили.

"Настоявам в бъдеще всички европейски държави да се придържат към това споразумение. Не може бежанците да си избират държава, която да ги приема, категоричен е Де Мезиер.

Няма краен срок

Не се определя срок. Според Шенгенското споразумение въвеждането на граничен контрол може да продължи месец, но ако обстоятелствата налагат, може и по-дълго – докогато е налице заплаха за вътрешната сигурност и ред на една държава.

Решението на Германия да възстанови граничния контрол, на първо място по границата с Австрия, за да ограничи имигрантския поток, подчертава спешната необходимост да бъде приет европейски план за разпределяне на новодошлите, заяви днес Европейската комисия в декларация, цитирана от АФП.

Решението на Берлин идва на фона на отказите на държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) и Румъния да приемат квотите на Европейската комисия за разпределянето на бежанците. 

Източник: "Клуб Z", АФП,