"И двете страни изразихме задоволство от новия стил и тон на общуване. Разговорът беше задълбочен. Дискусията започна с общата политическа рамка на управлението на ГЕРБ"

Това каза Цецка Цачева от ГЕРБ веднага след приключване на консултациите с АБВ за съставяне на правителство. С тази среща приключиха консултациите с политическите партии. 

Конструктивн дискусия

Румяна Бъчварова благодари на АБВ за конструктивната дискусия, състояла се днес. Потвърждавам нашето желание да проведем този диалог не като продължение на предизборната си кампания, увери тя. 

Обсъдихме политическата рамка за съставянето на следващото правителство. Необходимо е стабилно мнозинство и стабилна подкрепа. Необходима е голяма коалиция, за това имаме обща позиция. Постигнат е консенсус по темата затова да се работи по проблемите на демографската политика. 

Различията между ГЕРБ и АБВ

Различията ни остават по въпроса как виждаме държавата и нейните регулативни органи, изграждането на нови мощности на АЕЦ "Козлодуй", размразяване на проекта "Белене", данъчната политика.

По 14 от 18 точки имаме принципно съгласие. По две от точките имаме непреодолими различия. Една от точките е данъчното облагане, посочи Менда Стоянова от ГЕРБ. 

Има възможност за продължаване на преговорите на експертно ниво, за да се опитаме да сближим позициите си, увери Бъчварова. В сферата на "Сигурността" дискутирахме темата, че е желателно да откажем да приемаме повече бежанци, защото страната ни няма повече капацитет за това е заявил Румен Петков. 

Задължително гласуване

Темата за изборния кодекс също е била обсъждане. Една от точките е била да се въведе задължително гласуване, по което от АБВ и ГЕРБ са постигнали съгласие. Темата за засилване на мажоритарния вот е срещнала противопоставяне от ГЕРБ. 

Удовлетворен съм от разговора, каза президентът Георги Първанов. Най-добрият вариант за България е голяма коалиция, на която оста да бъдат двете най-големи партии и да събират левия и десния векторна политиката. 

Ние участвахме в тези разговори с ясни и категорични позиции. от АБВ смятаме, че държавата трябва да има засилена роля в икономиката и социалната политика, посочи Първанов. Ние сме наясно, че актуализация на бюджета ще се наложи, но тя трябва да е в рамките на 3% бюджетен дефицит. 

Енергийна борса

Приветствам одобрението на идеята за изграждане на енергийна борса. Първанов подчерта, че държат да се разследват всички енергийни договори и да бъдат разкрити всички енергийни далавери, за да се върви напред. 

Искаме да се създаде една независима служба за разследване на корупцията, работата на БОРКОР не ни удовлетворяваше, посочи Първанов. 

Дясноцентристко правителство

Цецка Цачева коментира, че утре ще бъде обсъдено по време на широк форум с активистите на ГЕРБ, евентуалното продължаване на преговорите с партиите, чиито позиции са най-близки до програмата на ГЕРБ. 

Като млада формация и партия с по-скоро ляв социален профил, трудно можем да подкрепим едно дясноцентристко правителство. Оттук нататък никой от нас не може да каже дали вървим към бъдещо управление преди да сме се допитали до органите на партиите си. 

Съществуват непреодолими различия между нас и нашите симпатизанти биха се почувствали предадени, коментира Първанов.

Виж още: Провал на преговорите между ГЕРБ и "Атака"