Депутътът беше предложен за изключване от парламентарната група, но колегите му го оставиха в редиците си

Георги Кадиев остава в парламентарната група на "БСП Лява България", след като изключването му не беше подкрепено от 2/3 от депутатите на левицата. 

24 от съпартийците му в парламента са подкрепили неговото отстраняване, но 14 са били против, а един е отсъствал - в командировка.

Кадиев, който беше кандидат за кмет на София във вота през 2009 г., е подложен на вътрешнопартийни критики заради предложението да се допуска предизборна агитация на майчин език, ако бъде осигурен едновременен и точен превод на български.

Пред Би Ти Ви тогава той се аргументира, че агитация на майчин език е разрешена във всички държави от ЕС, а е забранена само в Грузия и Турция.

Депутатът Красимир Янков, който оповести резултата, коментира, че оттук нататък е личната воля на колегата му, при условие че има гласуване, което се е провело според неговото искане - тайно. 

"Ние сме партия, за която е важен всеки член, включително и член на парламентарната група. Но той е важен заради позицията, която отстоява, заради това как той отстоява колективните решения. Ние, като партия, функционираме на база решенията на мнозинството", подчерта Янков.

Той припомни, че има ясен вот при обсъждането в парламентарната група Кадиев да се съобрази с решението й и да оттегли този законопроект, както и да спазва процедурите занапред. 

Според нарочения за изключване вотът на групата бил своеобразен стрес тест за партията. В блога си Kadiev.bg депутатът се противопоставя и на други партийни идеи за местните избори, вкл. "10-те леви стандарта" - например задължителния интернет в училище.

Източник: БСП