Дизайнерите на костюми са разказвачи, историци, коментатори на обществените процеси и антрополози, казва Дебора Ландис, куратор на изложбата "Холивудски костюми (1912–2012)".

На нея дължим как изглежда Индиана Джоунс в "Похитители на изчезналия кивот", а сред  над 100-те експоната, дело на нейни колеги, са екранните тоалети на десетки незабравими персонажи - от филми като "Вълшебникът от Оз", "Междузвездни войни", "Супермен", "Смело сърце", "Титаник", "Професия: блондинка", "Блус брадърс", "Роки", "Умирай трудно", "Закуска в Тифани" и много други.

Много от тези реликви напускат за първи път архивите и частните колекции в Калифорния - и сега са показвани за първи път пред публика.

Изложбата се открива на 20 октомври в лондонския музей на изкуството и дизайна "Виктория и Албърт" (VaM.ac.uk), където ще остане до 27 януари 2013 г.

Организаторите се гордеят особено с намирането на дрехите, носени от Джон Траволта в "Треска в събота вечер". Костюмът от полиестер бил продаден на търг още навремето, а след кончината на предишния собственик следите му се губели. В крайна сметка се оказал в Лондон.