Галерията за модерно изкуство Ви кани на ексклузивно представяне на новите серии от Деймиън Хърст - "Докато смъртта ни раздели" и "Метални души".

Лимитирана колекция от най-нови творби на Деймиън Хърст показва премиерно Галерията за модерно изкуство само месец след края на музейната му ретроспектива в лондонската "Тейт Модърн". Изкуството на артиста, превърнал се в символ на съвременното изкуство, може да се види на "Оборище" 10 от 18 октомври до 2 декември, с подкрепата на "Алфа банк", генерален спонсор на сезона.

Сериите "Метални души" (2010) и "Докато смъртта ни раздели" (2012) разглеждат познати за творчеството на Хърст теми, но този път художникът избира по-оптимистичен начин за представяне на тленността и преходността на човешкия живот.

С инсталацията "Метални души" Хърст се връща към един от най-разпознаваемите и важни мотиви в творчеството си - картини на пеперуди.

Привличането на Хърст към пеперудите произтича до голяма степен от начина, по който тези красиви насекоми олицетворяват красотата и непостоянството на живота, превръщайки се в символ на вярата и цикличността на съществуването ни.

Серията, създадена през 2010-а, се състои от четири цветни пеперуди, пресъздадени в множество цветови комбинации. Творбите са изработени посредством специална графична техника, наречена фойлблок (foilblocking, процес на прикрепяне на тънки, фини сребърни или златни листове върху повърхността - така след отпечатването на образа на преса, определени детайли могат да блестят). Цветната основа е подчертана от още два искрящи слоя, които подсилват цветните детайли по крилцата и телцата на пеперудите.

С пулсиращите си оттенъци, всяка пеперуда пресъздава резонанса между трептенията на живота и покоя на смъртта. Цветните графики подсилват индивидуалното преживяване на зрителя и напомнят за умението на Хърст да създава въздействащи образи. В морето от цветни комбинации е изкушаващо за всеки зрител да избере онази, която най-добре кореспондира с неговия характер и душевност.

"Докато смъртта ни раздели" ( 2012) е най-новата графична серия на артиста, която през тази година имаше своята премиера в галерия "Пол Столпър", Лондон.

Тя се състои от 10 цветни сериграфии със сребърно и златно фолио в лимитиран тираж. Техниката отново е гланц и фойлблок. 

Виждаме друг ярък образ в творчеството на художника - черепът, изпълнен в попарт стилистика в различни цветови комбинации. Ефектните и загатващи алегории на смъртта тук са с много по-деликатно и оптимистично звучене.

Серията "Докато смъртта ни раздели" прави препратки и към концептуалната инсталация "Нова религия", която българската публика може да види в Националната художествена галерия от 18 октомври до 2 декември - и по-конкретно към творбата The Fate of Man (сребърния череп).

Всички произведения от изложбата са предназначени за продажба и могат да станат притежание на български колекционери и любители на съвременното изкуство. Галерията за модерно изкуство е сред малкото в света, работещи директно с художника.

Изложбата продължава от 18 октомври до 2 декември 2012. 


View Larger Map