Фондация "Моят град" е неправителствена организация, занимаваща се с облагородяването на градската среда. Актуалната им инициатива е конкурсът за проекти, които да направят София по-приятна за живеене.

Споделяме ви интервю за Meganews.bg, в което хората зад "Моят град" разказват повече за начинанието и за самата организация:

- Откъде дойде идеята за създаването на фондация "Моят град"?

- Идеята за създаване на фондацията бе провокирана от нуждата от промяна. Ние, екипът на "Моят град", се обединихме около една обща цел - създаването на по-уредена и по-приветлива градска среда. Според нас всеки човек е отговорен за средата, в която живее, и промяната зависи от нас като общество - именно затова се опитваме да насърчаваме активното гражданско участие във всеки от проектите ни.

- Разкажете малко повече за актуалния конкурс, който организирате?

- Целта на конкурса е да набере предложения за проекти, свързани с облагородяване на градската среда в София. Стремим се да провокира и гражданската инициативност. Нашите проекти са изцяло свързани с хората и качеството им на живот и смятаме, че най-логично е да се допитаме до самите тях за идеи. 

С радост споделяме, че много хора се включиха и получените предложения бяха много интересни. Ние се спряхме на шест от тях, които събраха най-много точки по оценителната ни система, и към момента все още тече гласуване на нашата страница във "Фейсбук".

Благодарение на конкурса разбрахме колко много осъзнати и социално отговорни хора има в България и станахме по-обнадеждени за успеха на нашето начинание.

- Какви бяха решаващите критерии, чрез които отсяхте шестте финалиста?

- Oценихме изпратените предложения по предварително обявени критерии, които са основно свързани с целите и мисията на фондацията. Един от основните беше броят на облагодетелстваните лица от потенциалната реализация на проекта. Друг фактор от голямо значение беше бюджетната съвместимост на проекта със зададените критерии. Първоначално съобщихме, че ще бъдат обявени три проекта, за които да се гласува, но тъй като интересът към конкурса беше голям, финално се класираха шест проекта.

- Откъде идва финансирането за проекта победител?

- Проектът, който събере най-много гласове ще бъде качен на нашата платформа mycityproject.bg, като там всеки заинтересован от реализирането на проекта би могъл да го подкрепи с избрана от него сума и да проследи развитието му. Фондация "Моят град" има ангажимент да осигури 50% от финансирането на проекта, като за целта разчитаме изцяло на дарения от частни и корпоративни дарители.

- До каква степен фондацията помага за реализацията на проекта победител, освен с финансиране, защото хората, които кандидатстват, вероятно нямат опит с реализирането на подобни проекти?

- Фондация "Моят град" има вече няколко успешни проекта зад гърба си. Имаме необходимите знания, опит и контакти с институциите. Това би било от голяма полза за победителите в конкурса, защото ако човек сам тръгне да извървява пътя до реализацията на проекта си, може би ще му отнеме няколко години в лутане по институции. В този смисъл, фондацията би била много полезна. Също така, всички ние от екипа на "Моят град" винаги се включваме активно с доброволчески труд.

- Къде може да се намери информация за проектите и съответно да се гласува за тях?

- Информация за номинираните проекти може да бъде намерена в сайта на фондацията и във "Фейсбук" страницата.

- Сблъсквате ли се с някакви по-специфични проблеми?

- Проблемите, с които най-често се сблъскваме, са два основни: трудното набиране на средства за нашите проекти и усложнените административни процедури, през които неминуемо се преминава за реализирането на всеки проект.

- При следващ подобен конкурс какви насоки бихте дали към кандидатстващите, за да могат проектите им да са по-конкурентоспособни?

- Ние уважаваме инициативността и труда на всички хора, които са решили да участват в нашите конкурси. Тук не става въпрос за конкуренция, тъй като в крайна сметка всички проекти са обществено полезни и заслужават подкрепа. За съжаление, нямаме възможност да подкрепим всички и затова измислихме нашата система за оценяване. 

Бихме посъветвали кандидатите да спазват критериите и да се стремят проектът им да има колкото се може повече бенефициенти. Така повече хора ще гласуват за него и ще му помогнат да спечели.

- Можем ли да очакваме такива конкурси и за другите градове, освен София?

- Имаме планове да разширим дейността си и в други населени места в България, но към момента се придържаме към София поради чисто логистични причини - всички от екипа на "Моят град" живеем в София, а реализацията на един проект е свързана с много ходене по местни общини и институции, което би се осъществило трудно, ако проектът се намира далеч от нашето местоживеене. Планираме да намерим съмишленици от други градове, които да движат проектите на местно ниво и така осъществяването им би било по-ефективно.

- Приемате ли доброволци във фондацията?

- Всеки човек със свежи идеи и желание да се включи с доброволчески труд е добре дошъл във фондация "Моят град". Работата е много, но удовлетворението от реализираните проекти е неописуемо.

- Какви бъдещи проекти може да очакваме от фондация "Моят град"?

- В края на месеца приключва гласуването за проект и ще стане ясен победителят. Тогава ще фокусираме усилията си върху реализацията на спечелилия проект. В скоро време се очаква да построим и пуснем в експлоатация детска площадка в Софийския зоопарк, по чиято реализация работим от близо осем месеца. Всеки може да се информира за настоящите ни проекти от сайта или "Фейсбук" страницата ни.

Краят на гласуването за конкурса за облагородяване на град София е 31 март. Тук можете да се включите и вие.