Колко изгодно е да имаме еко жилище?

Несъмнено през последните години американското жилищно строителство преживя доста сътресения. Икономическите спадове от 2009 г. насам накараха много строителни предприемачи да преосмислят поведението си на пазара на имоти, който значително се е стеснил. Именно затова при покупка новодомците предпочитат нещо енергоефективно с по-големи ползи както за джоба, така и за околната среда. 

Какво е характерно за зеленото строителство?

Устойчиво местоположение. Обикновено този показател често бива пренебрегван от строителите. Всъщност ако се избегне неподходящо място, като фермерска земя например, а строителната площадка се разположи в близост до съществуваща инфраструктура, се намалява НЕекологичния ефект върху околната среда. 

Щадене на водните ресурси. Чисто икономически това може да се постигне чрез така наречените low-flow fixtures, или водопроводни тела с нисък дебит. Цената им не е толкова по-висока в сравнение с по-ниско ефективните. Самите водни басейни могат да бъдат запазени с подходящо озеленяване. 

Енергийна независимост. Това може би е най-важният компонент в зеленото строителство. С използването на пасивен дизайн, структурно изолационни панели, енергоефективно осветление, възобновяема соларна и геотермална енергия, домът може да донесе финансови ползи от намалените разходи за енергия. 

„Зелени“ материали. Много хора смятат, че това са само рециклираните материали. Но това е само една от възможностите. Всъщност сред „зелените“ са възобновяемите – бамбук и корк, а също така и типичните за определения регион материали. 

Качество на средата в закритите пространства. Тук става дума не за друго, а за личното здраве на обитателите. В повечето случаи здравословната среда може да бъде постигната, ако се избегне прилагането на вредни вещества. Такива могат да се намерят в използваните бои и лакове, килимите и други материали, които са част от довършителните работи. 

Финансовите изгоди

Проучвания сочат, че зеленото строителство гълта и повече средства. Ползите от еко-способите обаче могат да се установят, ако се претеглят допълнителните разходи от една страна и спестяванията, осигурени от тези допълнителни разходи. 

По отношение на устойчивото местоположение е много трудно да се определят допълнителните разходи или производните от тях спестявания. Много новопостроени домове в САЩ разполагат с водопроводна система, сертифицирана със знакаWaterSense. Това не струва повече, а междувременно се спестяват около 20 на сто месечно от разходите за водоснабдяване и водозатопляне. 

Ако става дума за допълнителна стойност при изпълнението на един проект, то разходите за енергия са най-големи в сравнение с останалите компоненти. Същевременно обаче тук има и най-голям потенциал да спестим нещо. Пасивният дизайн е добро началоДруг допълнителен начин е използването на изолационни материали. На американския пазар за една стандартна едноетажна къща се доплаща допълнително, но еднократно, по-малко от 500 долара. Същевременно се спестяват ежемесечно около 50% от сметките за енергия. 

Използваните материали също са от голямо значение, тъй като цените на така наречените „зелени продукти“ са близки до тези на „незелените“. Рециклираните материали могат да спестят пари, така както използването на безвредни вещества при довършителните работи могат да спестят проблеми от здравословен характер.

Анализът е на Майкъл Толсън, строителен предприемач, фокусиран изцяло върху „зелените“ имоти. Специализирал е финанси в Университета в Толедо. Компанията му използва зелената рейтингова система на Американския съвет за зелено строителство.

Източник: stroiinfo.com