В най-новия трейлър за екранизацията по Ф.Скот Фицджералд, която открива кинофестивала в Кан на 15 май, чуваме и песен на Ейми Уайнхаус в изпълнение на Бийонсе

С подбора на музиката за филма на Баз Лурман бе натоварен Джей Зи, а снощи "Ентъртейнмънт уикли" оповести всички 13 парчета от саундтрака:

1. Jay-Z – 100$ Bill
2. Beyoncé and André 3000 – Back to Black
3. will.i.am – Bang Bang
4. Fergie, Q-Tip, and GoonRock – A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)
5. Lana Del Rey – Young and Beautiful
6. Bryan Ferry with The Bryan Ferry Orchestra – Love Is The Drug
7. Florence and the Machine – Over The Love
8. Coco O. of Quadron – Where The Wind Blows
9. Emeli Sandé and The Bryan Ferry Orchestra – Crazy in Love
10. The xx – Together
11. Gotye – Hearts a Mess
12. Jack White – Love is Blindness
13. Nero – Into the Past

От списъка отсъства No Church in the Wild на Джей Зи и Канйе Уест, което звучеше в предишните трейлъри, но пък в новия клип чуваме дъбстеп версията на Back to Black, записана от Бийонсе с Андре 3000 плюс песните на Лана Дел Рей и Флорънс Уелш.

Сред останалите кавъри се откроява също хитът на Бийонсе и Джей Зи Crazy in Love в изпълнение на Емели Санде и оркестъра на Брайън Фери.

Всъщност музикалното оформление във филмите на Баз Лурман по традиция се отличава с еклектичен подбор и нестандартни версии на познати парчета.

Още саундтракът към дебюта му "Танцуващо сърце" / Strictly Ballroom е отличен с наградата БАФТА, а следващият филм от трилогията "Червената завеса" - осъвремененият "Ромео + Жулиета" (1996), става хит и в класациите за албуми.

Там участват групи като "Гарбидж", "Кардиганс", "Рейдиохед" и "Бътхол сърфърс", а Дезри изпълнява любовната тема Kissing You на фона на кадри с младите Леонардо ДиКаприо и Клеър Дейнс.

Още по-голямо впечатление прави саундтракът към "Мулен руж" (2001), за който режисьорът намира вдъхновение в боливудските филми и мита за Орфей и Евридика. Мюзикълът е номиниран за "Оскар", вкл. за филм на годината.

Песните са кавъри на рок и поп хитове като Nature Boy на Нат Кинг Коул, Roxanne на "Полийс" (аранжирана като танго), Children of the Revolution на "Ти рекс" и Your Song на Елтън Джон, която влиза в "букет" от дузина парчета, озаглавен Elephant Love Medley.

Във филма ги изпълняват актьорите, сред които са Юън Макгрегър, Никол Кидман, Джим Броудбент, Джон Легуизамо, Кайли Миноуг (в епизодична поява като Зелената фея на абсента), а в оригиналния саундтрак Moulin Rouge! Music from Baz Luhrmann's Film се включват звезди като Дейвид Боуи, Боно, Руфъс Уейнрайт.

Най-известна оттам става версията на дискохита Lady Marmalade на "Лабел", която събира заедно Пинк, Кристина Агилера, Мая, Лил Ким - и Миси Елиът в ролята на конферансие и продуцент.