Показаха проекта за хотела, който трябва да се издигне в швейцарското планинско градче Валс.

Архитектурното студио на Том Мейн спечели конкурса за проектиране на небостъргач в швейцарските Алпи, обявен от компанията "7132". Идеята се задвижва след 2012 г., когато местните жители решават с референдум да продадат минералните бани и хотела в планинското градче Валс - дотогава общинска собственост - на предприемача Ремо Щофел, който също е родом оттам.

Първата му работа е да прекръсти фирмата (и хотела) на "7132" - като пощенския код на населеното място. Декларираната от него цел обаче не е масовият туризъм, а задаването на нов бизнес модел в региона, ориентиран към обслужване на ексклузивни клиенти.

Проектът на "Морфозис архитектс" (Morphosis Architects) е избран заради минималистичния подход, който позволява на небостъргача да се слее с планинския пейзаж в курорта. Освен от панорамния бар и ресторанта, той ще разполага със 107 стаи за настаняване, откъдето също се открива гледка към околностите.

След завършването на новия хотел в курорта 7132, проектиран от американеца Мейн, ще има сгради от трима носители на наградата "Прицкер". Останалите са паркът Valser Path на японския архитект Тадао Андо, който трябва да бъде завършен през 2017 г., и световноизвестните минерални бани Therme Vals, дело на швейцареца Петер Цумтор.

Със своята 381 м височина новото чудо на архитектурата ще надмине досегашния първенец на Стария континент - лондонския Shard, който е висок "едва" 310 м, отбеляза Profit.bg преди официалното представяне на печелившия проект. 

Луксозният хотел трябва привлича богати гости от Близкия изток и Азия, като най-евтината нощувка се очаква да струва около 1000 швейцарски франка (675 евро), а най-скъпата - 25 хил. швейцарски франка (16 хил. евро). Изграждането му според прогнозни изчисления ще погълне  около 135 млн. евро.

Небостъргачът, чиито основи ще са доста малки - 31х16 м, вече стана обект на остри критики в Швейцария. Според професор по архитектура "идеята за небостъргачи в Алпите е абсурд", а други дори се съмняват, че този проект може да се осъществи, тъй като трябва да бъде одобрен от местната общност.

Във Валс (Vals.ch), който се намира на 1250 м надморска височина в долината Валзер, има 1000 постоянни жители.