Провинилите се шофьори ще получават честитка по пощата

Страшилището за неправилно паркиралите коли, паякът, е на път да изчезне. Жителите на София, които паркират на забранени места, ще получават електронни фишове. Служители от Центъра за градска мобилност ще следят за неправилно спрени автомобили по Закона за движението по пътищата и после ще изпращат снимките на собствениците, пише "Монитор".

Друга възможност е да се използват и стационарни и мобилни камери на КАТ и общината. Практиката се прилага успешно в много европейски градове и най-вече в Лондон и Виена.

Основната идея е тези "честитки" в пощите да заменят паяците. Това ще доведе до облекчаване за шофьорите. Така те ще плащат само глобата по електронния фиш, която в момента е от 20 до 50 лв, вместо 60 лв., колкото струва освобождаването от наказателните паркинги

Тази идея е насочена и срещу корупционите практики, които са широко разпространени.По данни на КАТ на територията на София паркират около 300 000 нарушители на ден. Новият метод за събиране на глобите все още не е уточнен, но парите ще отиват директно в касата на общината.

Виж още: МВР е най-големият работодател в страната

Друг въпрос, който тепърва трябва да се реши, е как да се събират сумите от неплатените фишове. Един от вариантите е те да се обвържат с местните данъци, а другият е да се събират от частни съдебни изпълнители.