Онкоцентровете са натрупали солидни дългове за лекарства

Липсата на лекарства за онкоболните в България е геноцид. Това заяви пловдивският митрополит Николай по време на молебен за здравето на пациенти и лекари в Комплексния онкологичен център, предаде БНР.

Няма лекарства за онкоболните, няма и ваксини за децата

Според пловдивския митрополит държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за лечението на болните от рак и да продължи да се грижи за тях и е недопустимо в 21 век в европейска страна да няма лекарства за онкоболните, да няма ваксини и за децата.

По-рано днес стана ясно, че личните лекари са предупредени да спрат реимунизациите. Причината е, че количествата ваксини, с които разполага Министерство на здравеопазването, ще стигнат за следващите два месеца. Наличните 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета.

Проблемите на онкоцентровете

По думите на д-р Калин Калинов, управител на пловдивския онкологичен център, дълговете, които онкологичните центрове трупат за лекарства, са огромни. В Пловдив се провежда среща на представители на 7-те Комплексни онкологични центрове в страната.

Д-р Калинов е категоричен, че новата методика наистина е убийствена и се трупат огромни дългове за лекарства. В последния работен ден на миналата седмица - петък, пловдивският онкологичен център е със 713 000 лева на минус само за медикаменти.

Според него ситуацията е същата и в останалите центрове. Д-р Калинов увери, че до момента не е върнат нито един пациент, но това не може да продължава, защото се поема огромната отговорност лечебните заведения, които са търговски дружества, да бъдат вкарани в много голям дефицит.

Според новата методика НЗОК няма да плаща надлимитната дейност. Това означава, че при изчерпан лимит или болниците, или самите болни ще трябва да си плащат лечението. А често то струва хиляди на месец. Медиците искат от държавата и институциите диалог, защото до момента такъв няма.

Източник: БНР